FOTO: Kremlin.ru

Od Erdogana put za 12,5 miliona evra po kilometru

FOTO: Kremlin.ru

Srbija će platiti 12,5 miliona evra po kilometru za izgradnju puta Sremska Rača-Kuzmin, čiji su početak gradnje juče obeležili predsednici Turske Redžep Tajip Erdogan i Srbije Aleksandar Vučić, sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Vrednost ovog posla je 225 miliona evra, a dužina ove deonice autoputa od Beograda do Sarajeva je 18 kilometara. Još 25 miliona biće potrošeno na pripremu tehničke i projektne dokumentacije za deonicu Požega-Kotroman, piše RTS.

Ceo posao finansiraće se iz kredita turske Eksim banke i budžeta Srbije. 

Ovaj posao će raditi turska kompanija Tašjapi (Tasyapi), koja je nedugo po dolasku u Srbiju bila umešana u korupcijski skandal.

Direktor Tašjapija u Srbiji uhapšen je u martu ove godine zajedno sa službenicima Saobraćajnog instituta CIP, zbog sumnje da su tražili mito od od vlasnika preduzeća Vodogradnja kako bi ga angažovali kao podizvođača, pisao je Insajder.

Radilo se o projektu izgradnje stanova za pripadnike službi bezbednosti, koji je dobio konzorcijum koji su činili Tašjapi i Milenijum tim, koji i sam dovođen u vezu sa potencijalno koruptivnim radnjama.

U julu ove godine KRIK je objavio da su vlasnici Milenijum tima, Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, ustupili automobil i stan Predragu Malom, bratu ministra finansija Siniše Malog.

Milenijum tim je angažovan i na izgradnji „Beograda na vodi", a njegovi predstavnici su saslušavani u istrazi rušenja u Savamali, pošto je jedan od svedoka rekao da su bageri došli sa njihovog gradilišta.

Autoput Beograd-Sarajevo je samo jedan od krupnih projekata koji su bili glavne teme prilikom Erdoganove dvodnevne posete Srbiji koja se okončala juče.

Tokom Erdoganove posete Vučić se hvalio trgovinskom razmenom Srbije i Turske, navodeći da se povećava „srpski uvoz i izvoz" i da je vrednost razmene prešla milijardu evra. 

Sa izuzetkom 2018, kada je izvoz u Tursku pao na 251,6 miliona evra u odnosu na 273,2 miliona prethodne godine, izvoz u ovu zemlju raste u poslednjih šest godina.

Međutim, jedino što konstantno raste u robnoj razmeni sa Turskom su uvoz iz Turske i spoljnotrgovinski deficit Srbije, koji je dostigao 581,1 miliona evra u 2018. godini.

Srbija%20Turska%20uvoz%20izvoz

Tokom posete potpisano je više bilateralnih sporazuma, među kojima su sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti, sporazum o saradnji u oblasti industrije i tehnologije, okvirni vojni sporazum i protokol o saradnji u oblasti nauke i tehnologije.

Potpisani su i memorandumi o zajedničkim policijskim patrolama, o uzajamnom razumevanju u oblasti socijalne zaštite, memorandum o razumevanju izmedju Razvojne agencije Srbije i Razvojne agencije za mala i srednja preduzeća Turske, kao i memorandum o razumevanju RATEL-a i Uprave za informaciono-komunikacione tehnologije Turske.

Zajedno sa Vučićem i članovima Predsedništva BiH Željkom Komšićem, Miloradom Dodikom i Šefikom Džaferovićem govorilo se o izgradnji gasovoda Turski tok i regionalnoj stabilnosti, osim izgradnje autoputa.

Prethodno je Erdogan pričao sa Vučićem i o Kosovu, a tada je kazao da je za Tursku prihvatljivo svako rešenje oko kog se dogovore Beograd i Priština.

PROČITAJTE JOŠ:

U Srbiji 10 km autoputa na svakih 1000 km2 teritorije

Behtel-Enka jedini ponuđač za autoput Pojate-Preljina

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Komentari (3)

  • Goran

    Ne rekoše po kolko od toga ide svakom od njih dvojice

  • vladimirafinancialinvestment@gmail.com

    vladimirafinancialinvestment@gmail.com

  • David

    Nešto mi to skupo po kilometru.

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.