Vesti iz zemlje

14.10.2022. 15:10

Beoinfo

Autor: Nevena Petaković

Odlaže se grejna sezona, novogodišnja rasveta samo mesec dana, kaže gradonačelnik

Nova ekonomija

Gradsko veće je danas donelo odluku da se, u skladu sa vremenskim uslovima i opštom situacijom sa energentima u svetu i u Srbiji, odloži početak grejne sezone u Beogradu koja je trebala da počne u subotu, 15. oktobra, izjavio je za Beoinfo gradonačelnik Aleksandar Šapić.

Šapić kaže da je Gradski štab za vanredne situacije ovlašćen da praktično svakog dana prati vremenske uslove i u skladu sa njima izveštava „Beogradske elektrane“  kada bi sezona mogla da krene.

Prema njegovim rečima, procene od Hidrometeorološkog zavoda kažu da će u sledećih sedam dana temperature biti sigurno iznad prosečne „koje čak ne bi ni dozvoljavale da se sistem grejanja upali, jer bi se odmah sam blokirao“.

„Zbog domaćinskog poslovanja, mislimo da je mnogo važnije da budemo sigurni da onda kada bude bilo zaista hladno naši domovi budu topli, nego da se zbog formalnosti sada kreće sa grejanjem, a vremenski uslovi nam idu na ruku“, kaže Šapić.

On je dodao da će građani biti obavešteni o početku grejne sezone kada se steknu vremenski uslovi, te da veruje da će to svakako biti do početka novembra.

„Treba istaći da će ušteda u novcu biti velika, a procene su da svaki dan odlaganja grejne sezone ona iznosi nekoliko miliona evra. Na nama je da iskoristimo ove povoljne vremenske prilike i pokušamo da uštedimo energente“, kaže.

Novogodišnja rasveta samo mesec dana

Šapić je najavio da će odlukom Gradskog veća ove godine novogodišnja dekorativna rasveta biti postavljena od 15. decembra do 15. januara, samo mesec dana, te da će biti ograničena na uži turistički centar grada.

„Najvažnije je da se obezbede energenti i struja po što jeftinijim cenama, jer je neprikladno da Grad troši dodatnu električnu energiju i time ugrožava i čitav sistem“, kaže Šapić.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je juče da su svi subjekti u energetskom sistemu, EPS, EMS, EDS, „Srbijagas“, toplane, Uprava za rezerve energenata, spremni za početak grejne sezone i da nema razloga za odlaganje.

„Naravno da mislimo da ne treba grejati stanove kada je spoljna temperatura visoka i biće potrebno nekoliko dana da se proveri da sve funkcioniše i tehnički, ali svakako je sve spremno da grejna sezona počne na vreme“, izjavila je ministarka.

Prethodno je (12. okotobra) Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo da  nije vodilo razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone.

„Ako postoje argumenti za takav predlog, Ministarstvo je spremno da se o tome razgovara“, pisalo je u tadašnjem saopštenju.

Prema propisima svih jedinica lokalnih samouprava koje imaju sistem daljinskog grejanja grejna sezona počinje 15. oktobra i završava se 15. aprila.

Izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana ili u prvoj prognozi tog dana  Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12° C ili nižu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.