Vesti iz zemlje

02.12.2019. 15:02

Beta, Večernje novosti

Autor: Nova Ekonomija

Odlaže se uvođenje platnih razreda, kontrola zapošljavanja ostaje

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić kazao je danas da će povećanje plata u državnim službama, predviđeno rebalansom budžeta za 2019. i nedavno usvojenim budžetom za 2020. godinu, odložiti prelazak na sistem određivanja prihoda u javnom sektoru platnim razredima.
Kako prenosi agencija Beta, Ružić je rekao da je poslodavcima i zaposlenima dat novi rok za pripremu najavljenih rešenja, a kako bi se omogućilo planiranje i utvrdjivanje troškova rada zaposlenih prema novom sistemu plata.
Kako je ministar najavio, finansijki održiv račun bi mogao da se primenjuje od januara 2021. godine. Nije poznato u kojoj fazi izrade se taj račun nalazi.
Uvođenje platnih razreda prethodno je pomereno sa juna na januar takođe zbog kompletiranja analize efekata koji bi zakon o toj materiji doneo.  
Zakon predviđa da se za isti posao u svim službama javnog sektora isplaćuje ista plata, kao i da se učinak zaposlenih meri uvođenjem jedinstvene osnovice i preciznije definisanih koeficijenata za 400 hiljada zaposlenih. 
Sa druge strane, zakon koji uređuje zabranu zapošljavanja u javnom sektoru bi trebao da prestane da se primenjuje od početka sledeće godine, ali će kontrolu zapošljavanja, kao i u prethodnih šest godina, vršiti Vladina komisija.
Novosti prenoseda će Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje pratiti trošenje novca namenjenog za plate svakog budžetskog korisnika. 
Zapošljavanje novih službenika biće moguće samo ako je to u skladu sa finansijskim mogućnosti, a Komisija će automatski odobravati novo zapošljavanje u slučajevima prirodnog odlaska ljudi sa radnog mesta.
Zabrana zapošljavanja je uvedena 2013. godine, od kada je po zvaničnim podacima broj radnika u javnom sektoru opao za nešto manje od 49 hiljada.
PROČITAJTE JOŠ:


Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.