Srbija

22.02.2023. 07:00

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Oko 40 odsto firmi očekuje rast prihoda, pokazuje Preduzetnički barometar

Foto: Paola Felix Meza

Srbija

22.02.2023. 07:00

Oko 42 odsto anketiranih preduzeća očekuje rast prihoda više od deset odsto u periodu od juna do decembra 2022. godine, pokazala je studija Preduzetnički barometar, koju je uradila revizorsko – konsultantska kompanija EY (Ernst&Young).

Oko 45 odsto anketiranih malih i srednjih preduzeća u Srbiji procenjuju da će im prihodi ostati na istom nivou kao u 2021. godini, a četvrtina veruje da će imati rast do deset odsto.

Prepreke u poslovanju u Srbiji, kao što su nedovoljno razvijena logistika i naglo prebacivanje na digitalno poslovanje tokom pandemije, najveći broj ispitanika prevazišao je u hodu, navodi se u Barometru.

PRIVREDNICI OČEKUJU BOLJI PROMET U SLEDEĆEM KVARTALU

Već je primetan trend povratka na standarde održivosti pre pandemije, ocenjeno je u istraživanju.

Na pitanje o investiranju, oko 40 odsto anketiranih preduzetnika odustalo je od skorijih investicija, zbog nedostatka finansija i usled povećanih rizika i nesigurosti na tržištu. Ipak, više od polovine (53 odsto) smatra da nema potrebe za odustajanjem od planiranih investicija za 2023. godinu.

Predzetnički barometar je pokazao da se se u Srbiji najveći broj preduzetnika finansira iz sopstvenih sredstava, i to između 70 i 80 odsto odsto.

Istraživanje je pokazalo da 74 odsto ispitanika ima problema usled značajnog porasta cena materijala ili usluga koje su im potrebne za poslovanje.

Ovo istraživanje kompanija EY uradila je među 100 domaćih preduzetnika i predstavlja studiju koja je zasnovana na odgovorima brzorastućih preduzetnika o poslovnoj klimi na teritoriji Srbije, kao i idejama za unapređenje poslovanja, problemima koje je sa sobom donela pandemija, geopolitičkim izazovima kao i mogućnostima za dalji rast kompanija.

Zatvaranje radnje odmah na 15 dana, žale se privrednici na nove poreske propise

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.