Srbija

09.06.2017. 06:41

Beta

Autor: Nova Ekonomija

OLAF optužio grčki Aktor za prevare i pranje novca u iznosu od 50 miliona

Srbija

09.06.2017. 06:41

Evropska agencija za suzbijanje prevara (OLAF) optužila je grčku kompaniju Aktor za prevaru i pranje novca u iznosu od 50 miliona evra prilikom izgradnje autoputa Demir Kapija – Smokvica u Makedoniji, objavili su makedonski mediji pozivajući se na pisanje grčkih dnevnika Prototema i Katimerini.

Makedonski mediji prethodno su danas pogrešno preneli da je OLAF kaznio grčku firmu sa 50 miliona evra zbog pronevera i pranja novca prilikom izgradnje puta u Makedonijii, ali su kasnije pojasnili da je reč o optužbama OLAF-a na osnovu kojih je postupak pokrenulo grčko tiužilaštvo.

Više grčkih medija je prenelo tu informaciju.

Pod naslovom „Postupak protiv građevinske kompanije“ Aktor zbog radova u BJRM Katimerini piše da je grčki tužilac pokrenuo postupak za korupciju protiv svih odgovornih lica građevinske kompanije porodice Bobolas zbog pranja prljavog novca i prevare veće od 50 miliona evra prilikom izgradnje auto-puta u BJRM.

Podsetimo, Aktor radi i na deonicama Koridora 10 u Srbiji: Bancarevo-Crvena reka, Crvena reka-Čiflik, Staničenje-Pirot, dužine 48 kilometara, i na obilaznici oko Dimitrovgrada. Aktor na pomenutim deonicamma kasni sa radovima i traži produženje rokova.

Prevara kojom je šteta naneta interesima EU, otkrivena je na osnovu optužbi tadašnjeg lidera makedonske parlamentarne opozicije Zorana Zaeva, o nepravilnostima prilikom izvođenja radova na auto-putu Demir Kapija – Smokvica, koje je preuzela ta građevinska kompanija, navodi list.

Usledio je izveštaj Evropske službe za suzbijanje prevara (OLAF) u kojem su, između ostalog, opisani preterani honorari osoblju te kompanije, dok izgleda da su taj novac u periodu 2012-2013. uzimale razne osobe što, prema organima gonjenja, predstavlja nagoveštaj da taj novac nije bio namenjen tim kadrovima, nego je davan trećim licima ili je pravi cilj bilo da se naduva cena radova.

„Prototema“ piše da je slučaj dospeo „pod lupu“ grčkog Tužilaštva za koruciju pošto je OLAF prikupio podatke iz kojih je proizašlo da je prevara usmerena na interese EU.

List takođe navodi da je prevara otkrivena na osnovu optužbi Zorana Zaeva i dodaje da se u izveštaju govori o velikim svotama novca isplaćivanim osoblju kompanije Aktor što ukazuje da je novac davan trećim licima, ili da je cilj bio da se naduva cena radova.

Grčka građevinska firma Aktor je 2012. dobila tender za izgradnju sporne deonice autoputa na Korodoru 10 dužine 28 kilometara, a afera je izbila 2014. kada je tada SDSM Zorana Zaeva tvrdio da je sa makedonskih bankarskih računa nezakonito izvučeno 3,5 miliona evra.

Stranka Zaeva je tada objavila dokumente koji, kako je tvrdila, dokazuju da je grčka firma Aktor u Makedoniji organizovano dovodeći ljude podigla milione evra u filijali Privredne banke Skoplje u mestu Negotino u centralnom delu zemlje.

Prema SDSM, u 2013. i 2014. čak 95 osoba, najvećim delom grčkih državljana, sa računa Aktora je u roku od 10 meseci izvuklo 3,5 miliona evra u više od 278 transakcija.

Ti ljudi su, tvrdi se, organizovano dolazili u Negotino autobusima i u prisustvu direktorke u Aktoru Atine Zigoe, podizali keš, koji su posle ostavljali u Makedoniji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.