Vesti iz zemlje

18.12.2013. 10:10

Dnevnik

Autor: Nova Ekonomija

Onlajn kase za bolju poresku kontrolu

Kada nam je privredna aktivnost smanjena a prometnici nerado izdaju fiskalne račune, ostaje samo da poreznici pooštre kontrolu.
Prve na udaru su fiskalne kase: one će u narednoj godini preći na režim rada onlajn, piše novosadski Dnevnik.
To će poreskim organima olakšati kontrolu pa samim tim uticati i na veći priliv novca.
Sredinom ove godine poreznici su se žalili na to da se kod nas ne izda svaki treći poreski račun. Nedavno su kontrolisali ugostiteljske objekte u Srbiji i utvrdili da je kod 262 obveznika utvrđeno 150 nepravilnosti, što će reći da 57 odsto kontrolisanih nije ispoštovalo obaveze koje su im nametnute zakonom. 
Za tako i više nego skromne rezultate kriva je kriza. Ona je donela rast „sive“ ekonomije u Srbiji od čak 30 odsto društvenog bruto proizvoda. Procene govore da se u Srbiji godišnje u toj zoni obrne između četiri i pet miliona evra. U zemljama Evropske unije to je mnogo manje, prosek je oko 20 odsto, dok je u okruženju 25 procenata. 
Dnevnik podseća na nedavni izjavu direktora Poreske uprave Srbije Ivana Simiča da bi se u Srbiji poreska disciplina mogla znatno poboljšati ukoliko bi svako od nas tražio da mu se nakon kupovine izda fiskalni račun. Poreska uprava, po njegovim rečima, neće čekati da se građani sete da kod svakog pazara zatraže račune, kao ni da se prometnici odobrovolje da ih izdaju. 
Sledeće godine sve čeka dosta novina u ovoj oblasti. Počeće da rade onlajn fiskalne kase a Poreska uprava će reorganizovati odeljenje koje je zaduženo za tu oblast. 
Sam Simič nedavno je na stručnom skupu u Novom Sadu objasnio da u centrali u Beogradu na kontroli fiskalnih kasa rade samo dva čoveka. Saznao je da u arhivi dotične službe ima još više od 40.000 onih koji godinama nisu slali podatke vezane za promet preko fiskalnih kasa. A broj godina za koje su zaboravili da imaju obaveze kretao se od pet do sedam. 
„Odmah sam počeo da razmišljam o uvođenju onlajn kasa jer one omogućuju bolju kontrolu. Istovremeno, ove godine smo pojačali kontrolu. Poslali smo 43.970 poziva da nam šalju podatke o naplati preko fiskalnih kasa. Brzo su sa 7.706 kasa počele da stižu informacije a naplata poreza je odmah potom povećana osam milijardi dinara“, obajsnio je Simič. 
On lajn kase ne bi trebalo da donesu veće troškove prometnicima, ali će poreznicima znatno olakšati kontrolu. Reč je o tehnici zasnovanoj na fiskalnoj memoriji koja je sastavni deo svake kase i koja beleži podatke koji se kasnije štampaju na traci. Pomoću GPRS uređaja Poreska uprava će brže moći da kontroliše rad obveznika i tokom dana i u noćnom režimu. Od te novine očekuje se prihod veći milion i po evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

 1. Zdravo,

  Treba li vam ugodan kredit vaše zadovoljstvo? Nudimo povoljne kreditne na 3% kamatna stopa na raspolaganju za domaće i međunarodne zajmoprimaca. Mi smo certificirani, pouzdan, pouzdan, efikasan, brz i dinamičan i co – rade. dajemo dugoročni kredit od najviše 2 do 50 godina.

  Da li vam je potreban direktan, jednostavan i pristupačan kredit da plati dug, započeti posao ili iz nekog drugog razloga? Ako je odgovor da, javite nam se sa svojim zahtjev za kredit.

  Ova ponuda je za ozbiljne minded ljude.

  Molimo vas da se vratim na nas, ako je zainteresiran, preko easyloanfirm2020@gmail.com

  Mi smo certificirani,
  pouzdan, pouzdan, efikasan, brz i dinamičan.

  Srdačan pozdrav,
  Derek Douglas
  easyloanfirm2020@gmail.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.