Vesti iz zemlje

05.10.2023. 15:48

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Opštine preuzimaju naplatu poreza na nasleđe i poklon, ali 2025. godine

Foto: Paola Felix Meza

Lokalne samouprave u Srbiji preuzeće od Poreske uprave naplatu poreza na nasleđe, poklon i porez na prenos apsolutnih prava od početka 2025. godine, predviđeno je predlogom Zakona o izmeni zakona o porezima na imovinu koji stupa na snagu 1. januara 2024. godine. Prethodnim propisom bilo je predviđeno da opštine i gradovi preuzmu naplatu tih poreza od početka sledeće godine.

Sada porez na nasleđe i poklon i porez na prenos apsolutnih prava utvrđuje, kontroliše i naplaćuje Poreska uprava i prihod koji se po tom osnovu ostvari u celosti se ustupa lokalnim samoupravama.

Dakle, ovim izmenama se predlaže odlaganje roka od koga lokalne samouprave utvrđuju, naplaćuju i kontrolišu porez na nasleđe i poklon i porez na prenos apsolutnih prava do 1. januara 2025. godine. Do tada će poreze po tim osnovima utvrđivati, naplaćivati i kontrolisati Poreska uprava.

U predlogu Izmena zakona navodi se da će lokalne samouprave od Poreske uprave preuzeti zaposlene koji rade na poslovima utvrđivanja, naplate i kontrole poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava, predmete, informacioni sistem i arhivu, kao i opremu i sredstva za te nadležnosti, u periodu od 1. novembra do 31. decembra 2024. godine.

U predlogu se navodi da je potrebno da se odloži prenošenje nadležnosti za utvrđivanje poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava, sa Poreske uprave na lokalne samouprave, kako bi se realizovale sve potrebne aktivnosti neophodne za ostvarenje tog cilja.

„Iako efekat predložene mere nije merljiv, prenošenje te nadležnosti nakon roka koji se predlaže ovim zakonom trebalo bi da doprinese daljem unapređenju osnovnih funkcija Poreske uprave, kao i povećanju naplate i kontrole ovih poreza od strane lokalnih samouprava.

Predloženo odlaganje prenošenja nadležnosti za utvrđivanje, naplatu i kontrolu poreza na nasleđe i poklon i poreza na prenos apsolutnih prava na lokalne samouprave neće imati uticaj na javne prihode i javne rashode, navodi se u predlogu Zakona.

Poreski kalendar za oktobar

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.