Vesti iz zemlje

07.02.2023. 09:18

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Orao krstaš i dalje ugrožen, njegovi čuvari traže pomoć

Orao krstaš je retka i ugrožena vrsta...

Foto: Szilard Morvai

Orao krstaš

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokrenulo je kampanju za prikupljanje novčanih sredstava koja su namenjena opstanku orla krstaša.  Orao krstaš je ptica grabljivica koja je na ivici opstanka, iako nalazi na nacionalnim obeležjima Srbije.

„Krstašima je neophodna pomoć . U to smo se uverili još 2016. kada se u letnjoj oluji srušilo stablo na kojem je bilo gnezdo i zatrpalo krstaše zajedno sa mladuncima. Ptice su preživele samo zahvaljujući brzoj intervenciji volontera koji su ih spasili i postavili u veštačko gnezdo“, kaže Uroš Stojiljković, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Kako podseća, da tada nije bilo čuvara, verovatno bi svi stradali i tu bi bila gotova priča o krstašu u Srbiji.

Od 2016. godine, kada je u Srbiji preostao samo jedan gnezdeći par orlova krstaša.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbija je zajedno sa partnerskim organizacijama, brojnim volonterima, saradnicima i aktivistima ulagalo napore da se ova vrsta oporavi, o čemu je više puta pisala i Nova ekonomija.

Nedavno je završen šestogodišnji PannonEagle LIFE projekat u okviru kojeg je u našoj zemlji po prvi put organizovano danonoćno čuvanje jednog ptičjeg para, postavljane su metalne platforme za gnežđenje krstaša, košeni zarasli pašnjaci i formirana hranilišta.

Buka terenskih vozila ugrožava divlje ptice na Fruškoj gori

„Uloženi napori su dali rezultate pa sada, na početku 2023. imamo pet gnezdećih parova orlova krstaša! Broj je ohrabrujuć, ali i dalje strahovito mali: znajući brojne opasnosti koje ugrožavaju opstanak krstaša oni bi i dalje u jednom danu mogli da nestanu sa teritorije Srbije „, dodaje se u saopštenju.

Kako bi prikupili sredstva neophodna za dalji rad na zaštiti, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokrenulo je veliku kampanju.

Krstašu prete ubijanje, trovanje i nestanak staništa pogodnog za gnežđenje i ishranu.

Vrlo su osetljivi na uznemiravanje u periodu gnežđenja i odgoja mladih od marta do avgusta meseca. Novčana sredstva su neophodna upravo zato da bi u tom periodu bili štićeni, podsećaju stručnjaci.

Neophodna je novčana pomoć koja će biti iskorišćena za obilazak gnezda u Vojvodini u periodu od šest meseci, u teškim terenskim uslovima, te je neophodno obezbediti gorivo, hranu i smeštaj za čuvare krstaša.

Kako bi bio osiguran opstanak mladih koji napuštaju roditeljsko gnezdo, potrebna su i dva uređaja za satelitsko praćenje uz pomoć kojih će čuvari moći momentalno da reaguju ukoliko ptice zapadnu u opasnost.

Svi koji žele da doniraju novac, iz Srbije ili inostranstva, mogu to učini putem portala donacije.rs ili direktnom uplatom na račun Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a određen broj donatora očekuju i lepi pokloni u znak zahvalnosti.

Sve neophodne informacije nalaze se NA SLEDEĆEM LINKU.

„Orlovi krstaši su duboko ukorenjeni u našu tradiciju i kulturu, nalaze se i na grbu naše države,te je njihov opstanak pitanje i od nacionalne, istorijske i kulturne važnosti. Ne bi bilo dobro da on postoji jedino na tom grbu kao simbol. Zato, hajde da pomognemo krstašu i da u budućnosti ne tražimo odgovorne za njegov nestanak, već zaslužne za njegov opstanak“, zaključuje Stojiljković.

Šta znači buka za Nacionalni park Tara?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.