Srbija

12.08.2022. 16:17

Nova ekonomija, Čedomir Savković

Autor: Nova Ekonomija

Šta znači buka za Nacionalni park Tara?

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković

Srbija

12.08.2022. 16:17

Buka terenskih vozila, kvadova, ali korišćenje prenosivih zvučnika mogu da budu štetni po životinje koje žive u zaštićenim područjima, kao što je Nacionalni park Tara. Kako naglašavaju stručnjaci, to je naročito opasno za životinje u vreme kada se one razmnožavaju.

„Ta buka, posebno ako je masovna i svakodnevna, predstavlja buku ekvivalentnu šumskim radovima i drugim stvarima, koje su takođe u reproduktivnom periodu najčešće zabranjene u zaštićenim područjima“, kaže za Novu ekonomiju Marko Šćiban iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

On podseća da kvadovi, isto kao i električni trotineti, još nisu prepoznati i obrađeni u većini naših zakona.

„To se više smatra kao neki običan motor. Međutim, to do pre nekoliko godina uopšte nije smatrano, odnosno nije ni postojalo kao opasnost ili kao neka problematična pojava“, dodaje naš sagovornik.

Ipak, njihova upotreba će morati da bude obrađena u zakonim zbog toga što je postala masovna i opasna, kako za ljude koji idu peške, tako možda i za neke elemente prirode i zaštite prirodne sredine, smatra Šćiban.

Dobijamo još dva nacionalna parka, zaštitićena i prašuma Vitanovača
DA LI IKO ČISTI NACIONALNI PARK NA TARI?
Šta Mljet ima što Tari nedostaje?

„U nekim novim dopunama zakona će morati da se odredi i da se neka područja zabrane za kvadove iz razloga što su pojedine životinje, ptice, krupni sisari u reproduktivnom periodu zaista ugroženi i plašljivi“, kaže Šćiban.

Kako objašnjava, rezervati to trenutno i ne mogu, odnosno nemaju elemenata da to sankcionišu, ali će to sigurno biti tema koja mora da se razreši, s obzirom na to da sada često i grupe kvadova obilaze nepristupačna mesta, dižu buku, a na nekim mestima se čak prave i poligoni za njihovu vožnju.

„Isto važi i za prenosive zvučnike, koji su ekstremno glasni, a koji mogu da se postave po vidikovcima da neko sluša muziku i time remeti, ne samo prirodu, nego i ljude koji su pobegli iz gradske ili već bilo kakve vreve da uživaju u tišini ili u cvrkutu ptica“, dodaje sagovornik našeg portala.

VLADA SRBIJE SUBVENCIONIŠE PRIRODNA DOBRA SA 264,8 MILIONA
BIRN: U POTRAZI ZA ZLATOM NA METI I ZAŠTIĆENA PODRUČJA
NEMA KAZNI ZA BESPRAVNU GRADNJU U NACIONALNIM PARKOVIMA

Šćiban napominje da je u prirodi svakako lepše uživati u njenim zvukovima, nego da se svaki komad zemlje koristi za neku eko-avanturu, bez obzira na buku koju tom prilikom proizvodimo.

Kako je ranije pisala Nova ekonomija, zabrana vožnje bučnih motornih vozila, između ostalog i kvadova, već se nalazi u uredbama o proglašenju nacionalnih parkova Stara planina, Kučaj-Beljanica, kao i uredbi o zaštiti prašume Vitanovača kod Despotovca.

TRENUTNIM TEMPOM SRBIJU ĆEMO POŠUMITI ZA 1.400 GODINA
PAKET PUN IZNENAĐENJA: SMEĆE IZ NACIONALNOG PARKA STIŽE NA KUĆNU ADRESU

„Moguće da su sad već to počeli da uzimaju u obzir, ali u Zakonu o zaštiti prirode, recimo lov, ribolov, rudarenje i takve stvari nisu prepoznate. Ili recimo standardna motorna vozila nikad nisu bila na takvim mestima, već samo na saobraćajnicama, gde se ograničava brzina kretanja“, podseća Šćiban.

Kvadovi su kako dodaje naš sagovornik, vozila koja mogu da idu praktično svuda.

„Isto važi i za free climbing (slobodno penjanje), na liticama gde se gnezdi suri orao, sivi soko ili riđi mišar ili gde su neke ugrožene biljke, prave se poligoni za slobodno penjanje. Ima tih nekih stvari koje moraju da se ograniče, u krajnjem slučaju bar na periode kada bi trebalo da se one ne dešavaju“, dodao je Šćiban.

Nacionalni park Tara je prglašen 13. jula 1981. godine i nejgova površina je oko 25.000 hektara, od čega je 80 odsto pod šumama.*

Na Tari živi 58 vrsta sisara, 140 vrsta ptica, 1.156 biljnih vrsta.

Čedomir Savković

*Tekst dopunjen 15. avgusta 2022. u 17:00h.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.