Organizacije: Agencija promenila kriterijume za ocenjivanje kvaliteta vazduha

Foto: Pixabay

Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije nedavno je, bez najave i objašnjenja u javnosti, promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha, i to tako da se vazduh koji je do sada bio ocenjivan kao "zagađen" od sada ocenjuje kao "prihvatljiv", saopštile su organizacije RERI i BOŠ.  

Predstavnici civilnog društva navode da su gornje granice za količinu štetnih čestica pomerene, tako da sada vazduh koji sadrži preko 40 mikrograma po kubiku PM 2.5 čestica više nije više "zagađen" već "prihvatljiv".

Isto tako, ukoliko vazduh sadrži 50.0001 mikrograma po kubiku azotnih dioksida (NO2) on je sada "odličan", a ne samo "dobar".   

"Kriterijumi koji se danas mogu pronaći na sajtu Agencije razlikuju se od onih koji su korišćeni u izveštaju za zaštitu životne sredine objavljenom u septembru ove godine. Ovi kriterijumi se, svakako, razlikuju i od onih koje koristi Evropska agencija za zaštitu životne sredine koja ima značajno strožije standarde za ocenu kvaliteta vazduha. Iz donjeg grafikona mogu se videti promene u kriterijumima Agencije iz prošle i ove godine kao i uporedni kriterijumi koje primenjuje Agencija EU", navodi se u saopštenju. 

Vrednosti pre promene (Izvor: RERI i BOŠ)

 

Vrednosti nakon promene (Izvor: RERI i BOŠ)

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) i Beogradska otvorena škola (BOŠ) su zato pitale instituciju nadležnu za određivanje kriterijuma za praćenje kvaliteta vazduha zašto je odlučila da promeni kriterijume i na osnovu kojih propisa.  

Obe organizacije ukazuju da se kriterijumi za ocenu kvaliteta vazduha koje primenjuje Evropska agencija za zaštitu životne sredine, (čija je država Srbija saradnica) značajno razlikuju od kriterijuma koje koristi Agencija za zaštitu životne sredine. 

"Zanimljivo je da se na sajtu agencije pojavio 'novi-stari' izveštaj, u kojem nedostaje podatak da rezultati automatskog monitoringa iz lokalne mreže grada Beograda nisu dostavljeni Agenciji i pored više zahteva, a na šta su RERI i BOŠ već ukazivali", dodaje se u saopštenju.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Komentari (5)

 • Miki

  Majstori za proste...

 • Relja

  Napredno rešen problem.

 • Milan

  Mogu da menjaju standarde do svih granica budalaština i demagogija, ali i ONI moraju da UDIŠU isti taj vazduh .

 • Stefa

  Samo napredno!

 • Чelovijek

  Ahahaha народни komitet je opet rešio problem!