Vesti iz zemlje

06.06.2023. 14:24

Nova ekonomija

Autor: Nevena Petaković

Organizacije: Hapšenje Savkovića poruka da nije dozvoljena kritika vlasti

Foto: Pixabay

Hapšenje novinara, aktiviste i reditelja Boška Savkovića ima za cilj da pošalje poruku svim ostalim građanima Srbije da političare na vlasti u Srbiji nije dozvoljeno kritikovati ili da je kritika „dozvoljena na samo određene, nepisane načine“, ocenilo je više medijskih i nevladinih organizacija u zajedničkom sapštenju.

Savković se tereti da je na poslednjem protestu „Srbija protiv nasilja“, održanom 3. juna 2023. godine, nosio lutku predsednika Srbije obešenu na transparentu.

Njemu je u međuvremenu određen pritvor do 30 dana zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

U saopštenju koje su (između ostalog) potpisali Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beogradski centar za bezbednosnu poltiku, CRTA, Inicijativa mladih za ljudska prava, BIRODI, Slavko Ćuruvija fondacija, dodaje se i da je hapšenje Savkovića „nesrazmerna i izuzetno represivna mera prema jednom građaninu“.

„Savković negira da je imao bilo kakve veze sa lutkom sa kojom je fotografisan njegov transparent, te da ona nije visila na njegovom transparentu“, navodi se u saopštenju koje je potpisalo 19 organizacija.

Hapšenje je osudio Evropski ekonomski i socijalni komitet, čijim telom, Zajedničkim konsultativnim komitetom EU-Srbija, Boško Savković i ko-predsedava, u ime države Srbije, navodi se u saopštenju.

Organizacije su pozvale međunarodne i domaće organizacije, tela, nezavisne institucije, pojedince, medije i aktiviste da „osude ovaj napad na osnovna ljudska prava u Srbiji“ i „spreče dalje urušavanje prava na mirno protestovanje i slobodu izražavanja“.

Posebno se apelije na pravosudne organe u Srbiji „da stanu u zaštitu prava građana i svoje nezavisnosti, da se prilikom donošenja odluka vode Ustavom, međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava i zakonom i da ne podležu pritiscima izvršne vlasti“

„Sa transparentom koji je išao, kako navodi ‘iz ruke u ruku na protestu’, fotografisao se veliki broj građana i ne postoje dokazi da je sporna lutka pripadala Bošku Savkoviću. Simbolično izražavanje nezadovoljstva građana, koje očigledno nije imalo za cilj pozivanje na nasilje, shvaćeno je kao pozivanje na nasilno rušenje ustavnog poretka Srbije“, piše u saopštenju.

Organizacije navode i da da ustavni poredak Srbije propisuje i osnovna ljudska prava i slobode među kojima je i sloboda izražavanja koja je propisana i brojnim međunarodnim ugovorima koje je Srbija ratifikovala, poput Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima.

U saopštenju se navodi i da sloboda izražavanja podrazumeva pravo da se govorom, pisanjem, slikom, pa i performansom prenesu i šire ideje i mišljenja.

„U političkoj kritici, sloboda izražavanja može biti šokantna, neprijatna, pa čak i uvredljiva, ali su državni organi i funkcioneri dužni da je trpe kao donosioci odluka i zbog pozicije moći koju zauzimaju u društvu. Ovakav vid kritike sreće se često na političkim protestima širom sveta na kojima se fizički uništavaju lutke sa likovima javnih funkcionera i u demokratskoj državi građani ne smeju trpeti posledice zbog mišljenja izraženog na taj način“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.