Vesti iz zemlje

09.06.2023. 12:45

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Ostalo je još šest meseci za predaju arhive u elektronskom obliku

Foto: Nova ekonomija

U arhivskoj oblasti postoji mnogo problema, počev od nedostatka prostora u arhivama, finansiranje rada arhiva i niskih plata zaposlenih, ukazalo je Arhivističko društvo Srbije. Za predaju arhivske knjige u elektronskom obliku ostalo je još šest meseci ( do 1. januara 2024. godine), podsećamo povodom Međunarodnog dana arhiva, koji se obeležava danas (9. juna).

Nova ekonomija je ranije pisala da je Vlada Srbije izmenila Uredbu o jedinstvenim tehničko-tehnološkim zahtevima i procedurama za čuvanje i zaštitu arhivske građe i dokumentarnog materijala u elektronskom obliku, koja je objavljena u Službenom glasniku.

Uredbom su određene obaveze stvaraoca i imaoca dokumentarnog materijala u elektronskom obliku u pogledu pouzdanog čuvanja i arhiviranja, određen je nadzor od strane nadležnog arhiva, te postupak izdvajanja i uništavanja dokumentarnog materijala u elektronskom obliku i izdvajanja i predaje arhiva dokumentarnog materijala koji se čuva trajno.

U Istorijskom arhivu Beograda i dalje je aktuleno obaveštenje da nisu u mogućnosti da primaju novu dokumentaciju poštom usled izuzetno velikog broja primljenih zahteva za izdavanje saglasnosti na Listu kategorija arhivske građe.

Na nedavno održanom sastanku u Ministarstvu kulture Srbije, predstavnici Arhivističkog društva Srbije ukazali su na probleme u arhivskoj oblasti, pre svega, nedostatak prostora u arhivama i prostora za prijem i smeštaj arhivske građe.

Takođe su naglašavali i problem finansiranja rada arhiva, prelaska na republičko finansiranje u skladu sa Zakonom o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti i niskih plata zaposlenih.

ISTIČE ROK ZA PREDAJU ARHIVE, ZA KAŠNJENJE PREDVIĐENE MILIONSKE KAZNE

U Izveštaju sa tog sastanka, održanog 16. maja. navodi se i problem nepriznavanja viših stručnih zvanja stečenih u radu prema Pravilniku o bližim uslovima i načinu sticanja viših stručnih zvanja u arhivskoj delatnosti.

„Isto tako, postoji problem nedovoljnog (stručnog) kadra u arhivima i nemogućnosti zapošljavanja, odnosno nemotivisanosti visokostručnih kadrova, posebno iz oblasti informacionih nauka za rad u arhivima. Takođe, problem je i primena Zakona o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti, zatim pitanja nerešene reprezentativnosti Arhivističkog društva Srbije, kao i problema arhivskih ustanova i arhivske građe na Kosovu i Metohiji“, piše u tom Izveštaju objavljenom na portalu Arhivističkog društva Srbije.

Zakon o arhivskoj građi i arhivskoj delatnosti stupio je na snagu u februaru 2020. godine i arhivska knjiga prvobitno je trebalo da se dostavi do 30. aprila 2022. godine, pa je rok odložen za 1. septembar i novi datum prema izmenjenoj Uredbi za predaju arhivske građe je početak 2024. godine.

Arhiva, veliki trošak za malu privredu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.