Vesti iz zemlje

14.11.2022. 09:18

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Otkud toliki rast poreza na dobit?

Foto: Pixabay

Rebalanskom budžeta za ovu godinu povećani su prihodi republike za skoro 200 mlrd dinara (1,6 mlrd evra), a veliko iznenađenje je porez na dobit ocenjuje Fiskalni savet u svojoj analizi rebalansa.

Kako se navodi, porez na dobit je nadmašio očekivanja  za oko 450 miliona evra.

Porez na dobit u 2022. naplaćuje se na ostvareni profit preduzeća iz 2021. godine. Visoka dobit privrede u 2021, a bila je takva i u 2020, nije u potpunosti usklađena s kretanjem privredne aktivnosti.

Fiskalni savet ocenjuje da je ovakav rezultat moguće povezan s velikim i neselektivnim subvencijama iz budžeta po osnovu antikriznih mera (isplata minimalaca i drugo).

Podsećamo, Srbija je za pomoć privredi od početka pandemije izdvojila osam milijardi evra, a pomoć je bila i u vidu isplate tri puta po pola minimalca, različite sektorske pomoći i garantnih šema.

Država je pomoć (neopravdano) dodeljivala i preduzećima koja nisu imala probleme u poslovanju, što je verovatno omogućilo jednom delu privrede da vanredno poveća profit.

Podsećamo, Ministarstvo finansija rebalansom je povećalo prihode budžeta za skoro 13% što je „neuobičajeno velika promena“, ocenjuje Fiskalni savet.

Glavni činilac koji stoji iza ovog povećanja je snažno ubrzanje inflacije – jer kad proizvodi i usluge poskupe, veći je i porez koji država ubira od njih. Inicijalni budžet izrađen je pod pretpostavkom da će prosečna inflacija u 2022. da iznosi 3,7%, a ona će biti skoro 12%. Ubrzanje inflacije direktno je uticalo na povećanje PDV-a koji će biti naplaćen za oko 800 miliona evra više nego što je inicijalno bilo planirano.

Helikopterski novac i siromaštvo

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. U junu sam se pripremao za neku hiruršku intervenciju, pa sam zaboravio da uplatim ratu poreza na dobit, petnaestog, kao i moj knjigovođa: uplatio sam sedamnaestog juna. Zbog zakašnjenja od dva dana, koje je ranijih godina tolerisano, platio sam kaznu, doduše „u pola cene“ jer sam to učinio odmah, koja je prevazišla moju godišnju obavezu po osnovu ovog poreza. Bio je to iznos od skoro 1.4 minimalnih neto zarada. I odmah sam platio sve preostale rate. I nisam jedini: bilo nas je još. Kako da ovo komentarišemo? Da se zakašnjenje od dva dana plati toliko nesrazmerno? Rešenje o prekršaju je sada u knjigovodstvu, nije više kod mene, pa ne znam na kakav su se Zakon ili propis pozvali, ali ne sumnjam da je to negde navedeno. Izgleda da su rešili da nam uzmu nazad sve ono što su nam davali u vreme covid-19.. Socijalizam za (vlastodršce), za ostale – slobodno preduzetništvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.