Vesti iz zemlje

17.07.2019. 16:48

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Otkup malina pod stalnim nadzorom Komisije za zaštitu konkurencije

Komisija za zaštitu konkurencije i dalje prati i nadgleda tržište otkupa malina na teritoriji Republike Srbije, i neprekidno radi na otkrivanju i procesuiranju radnji učesnika na tržištu koje mogu predstavljati povredu konkurencije, kazali su u Komisiji za Novu ekonomiju povodom konstantnih optužbi malinara da postoji kartelski dogovor otkupljivača malina.

Komisija podseća da je sprovela analizu uslova konkurencije na tržištu otkupa i izvoza malina na teritoriji Republike Srbije u periodu 2015-2017. godina. Taj izveštaj je objavljen u januaru 2018.

Na osnovu svih prikupljenih i analiziranih podataka i informacija, Komisija nije mogla da izvede zaključak o postojanju poremećaja na tržištu otkupa malina roda 2017. godine, koji bi mogli biti rezultat sprečavanja, ograničavanja ili narušavanja konkurencije od strane učesnika na tom tržištu.

Iz ove institucije navode da Asocijacija malinara, kao i svako drugo pravno ili fizičko lice, ima mogućnost da Komisiji za zaštitu konkurencije podnese inicijativu o navodnoj povredi konkurencije i priloži odgovarajuće dokaze koji na to ukazuju. 

Postupak po službenoj dužnosti pokreće se kada se osnovano pretpostavi da su učesnici na tržištu zaključili restriktivne sporazume, među kojima su i karteli, i kada dominantni učesnici na tržištu zloupotrebljavaju taj položaj. Sve utvrđene povrede konkurencije se sankcionišu u skladu za Zakonom o zaštiti konkurencije.

Komisija poziva i ohrabruje sve koji raspolažu informacijama ili podacima o mogućim povredama konkurencije, da o tom obaveste Komisiju putem mejl adrese inicijativa@kzk.gov.rs ili telefonskim pozivom na broj 011 38 11 958. 

Učesnicima na tržištu je na raspolaganju i pokajnički program, koji podrazumeva mogućnost da učesnici u kartelu mogu sami da prijave postojanje radnji koje predstavljaju povredu konkurencije i da zbog toga budu oslobođeni od plaćanja novčane kazne nakon utvrđene povrede konkurencije.

PROČITAJTE JOŠ: USTALI IT-evci: NUDE BESPLATNO DA POMOGNU SRPSKOM SELJAKU

U Komisiji napominju da podnosioci inicijativa nemaju svojstvo stranke u postupku pokrenutom po službenoj dužnosti na osnovu njihove inicijative, ali njihov identitet, kao i podaci koji predstavljaju poslovne tajne ili drugi poslovno osetljivi podaci, može biti zaštićen. 

Podnosioci inicijative biće, odmah po okončanju njene obrade, obavešteni o ishodu.
O postupanju po inicijativama za ispitivanje povrede komnkurencije Komisija, na osnovu člana 35. Zakona o zaštiti konkurencije, obaveštava samo njihove podnosioce.

PROČITAJTE JOŠ: GRADSKI MOMCI SE PRESELILI NA SELO I BAVE SE POLJOPRIVREDOM

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.