Vesti iz zemlje

25.10.2022. 16:42

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Otvaranjem podataka do novih radnih mesta

Foto: Pixabay

U Evropskoj uniji je 75.000 novih radnih mesta nastalo kao rezultat otvaranja podataka.

Srbija, kako se navodi, beleži određene uspehe jer je prva u regionu prema indeksu otvorenih podataka, a zauzima 41. mesto u ovoj oblasti na listi članica Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju Beogradske otvorene škole (BOŠ).

Koncept podrazumeva da kompletni, ažurni i izvorni podaci moraju da budu dostupni svim građanima na korišćenje i ponovnu upotrebu, bez obzira na svrhu.

Međutim, uprkos zabeleženom napretku, iskustvo pokazuje da na nivou gradova i opština u Srbiji postoji još dosta prostora za razvoj.

Kako se navodi, u ovom trenutku, jedino grad Pančevo ide ubrzanim korakom ka digitalizaciji javnih usluga.

„Pionir borbe za otvaranje podataka lokalnih zajednica je organizacija civilnog društva Centar za edukaciju i transparentnost (CETRA) iz Pančeva“.

CETRA je izradila publikaciju koja sadrži 14 preporuka za unapređenje i dodatno otvaranje podataka.

Formirane su četiri radne grupe za javne politike u oblasti e-servisa i digitalizacije Pančeva, u čijem radu su učestvovali predstavnici vlasti, medija i lokalnih organizacija civilnog društva.

Kreiran je i Nacrt odluke o otvorenim podacima Pančeva, što bi potencijalno značilo da će ovaj grad prvi normativno regulisati propise u ovoj oblasti.

„Otvaranje podataka u lokalnim zajednicama i njihovo pravno normiranje donosi brojne pogodnosti građanima, a imaju značaj i prilikom osnivanja kompanija i pokretanja startapa, te doprinose i privrednom razvoju zajednice“.

Teme poput dobrog upravljanja, te međusobne saradnje i dijaloga civilnog i javnog sektora biće deo konferencije „Dijalog promena“, koja će se održati 3. novembra u Beogradu.

Konferencija će okupiti visoke predstavnike Delegacije EU u Srbiji,  predstavnike Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Univerziteta u Beogradu, aktiviste i širu javnost.

Broj učesnika je ograničen, a zainteresovani mogu da se prijave putem sledećeg linka.

Događaj organizuje Beogradska otvorena škola, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.