Vesti iz zemlje

27.07.2016. 18:07

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Otvoren centar za proveru vozačkih sposobnosti osoba sa invaliditetom

Prvi centar za proveru psihofizičkih sposobnosti vozača, namenjen prevashodno osobama sa invaliditetom, otvoren je danas u Beogradu, što će omogućiti tim osobama da postanu ravnopravni učesnici u saobraćaju.

Kako je istakao predsednik Auto-moto saveza Srbije Mirko Butulija, Centar sadrži simulator vožnje, uređaj za merenje zapažanja i psihičkih sposobnosti vozača, kao i onaj koji meri fizičke sposobnosti, poput brzine kočenja, odziva gasa, stiska upravljača…

„Ovo je jedini ovakav centar u širem regionu za kojim potrebu nemaju samo osobe sa invaliditetom, već svi vozači, kao i poslodavci koji zapošljavaju vozače. Na ovom mestu će moći da se vrši preliminarna procena za sve vozače u Srbiji da li su sposobni da voze“, objasnio je Butulija.

Prema njegovim rečima kolege iz auto-moto asocijacija iz Hrvatske, Slovenije, Makedonije i međunarodni partneri AMSS-a iznenađeni su takav centar uopšte postoji u Srbiji.

Butulija je istakao da je Centar za proveru vozačkih sposobnosti napravio Centar za motorna vozila AMSS-a pošto se pojavila potreba da se osmisli način za precizno utvrđivanje psihičke i fizičke sposobnosti za vožnju osoba sa invaliditetom.

On je podvukao da je korišćenje usluga Centra i rad sa stručnjacima besplatno za sve osobe sa invaliditetom, i dodao da se razmišlja o otvaranju sličnih centara širom Srbije, ali da će o tome odluka biti doneta tek kada se utvrdi da li za to postoji opravdani interes.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je poručio da su osobe sa invaliditetom deo našeg društva, a ne teret, i da je potrebno da napravimo napor kako bi ono što pripada nama pripalo i njima.

„Kada uđemo u automobil, osobe sa invaliditetom nisu više osobe sa invaliditetom, niti smo vi i ja osobe bez invaliditeta. Svi smo vozači, učesnici u saobraćaju, koji žele da budu bezbedni, a ne mogu ako nismo svi jedako obučeni i ako svi nemamo istu mogućnost upravljanja motornim vozilom“, naglasio je Vulin.

Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije Mihailo Pajević konstatovao je da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja data mogućnost da se lekarskim pregledom ustanovi i proveri sposobnost osoba sa invalidetom da budu vozači, i da se otvaranjem Centra sada to i sprovodi u praksu.

„U narednom periodu moramo da se izborimo da sve osobe sa invaliditetom i rizični vozači prođu testove u ovom centru i da se ustanovi koliko su sposobni da budu vozači“, rekao je Pajević.

On je naglasio da sve osobe sa invaliditetom, bez obzira ne stepen invalidnosti, mogu da budu vozači uz određena prilagođavanja vozila.

„Ovde ćemo ta prilagođavanja moći da ustanovimo i da odredimo kakva izmena vozila je potrebna“, rekao je Pajević.

Direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja Jasmina Milošević je dodala da sve državne institucije treba otvaranje Centra da shvate kao veliki domaći zadatak kako bi se ubuduće u što većem broju gradova otvorili slični centri.

Centar za proveru vozačkih sposobnosti nalazi se na Zrenjaninskom putu u Beogradu, u Centru za motorna vozila Auto-moto sveza Srbije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.