Srbija

22.10.2023. 10:19

Nordeus fondacija, Grupa za obrazovanje

Autor: Nova Ekonomija

Otvoren Mejkers lab u niškoj školi čiji đaci su osmislili rukavicu za prevođenje znakovnog jezika

Mejkers lab, Niš – foto: Miloš Živojinović

Srbija

22.10.2023. 10:19

Elektrotehnička škola “Mija Stanimirović” u Nišu  bogatija je za Mejkers lab koji podstiče otvorenost za inovacije i kreativan pristup učenju i nauci, kako učenika, tako i nastavnika. Ova škola poznata je po inovativnim, modernim projektima, učenicima koji ređaju uspehe u oblasti multimedija, programiranja, elektrotehnike i elektronike, kao i uspešnoj saradnji sa više od 40 kompanija i ostatkom lokalne zajednice. Za nadogradnju ovog uspeha,

 

Tačno godinu dana nakon prvog otvorenog Mejkers laba, Grupa za obrazovanje, koju čine Nordeus fondacija, Dostignuća mladih u Srbiji, Centar za promociju nauke i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je desetu po redu  učionicu budućnosti, ovog puta u Elektrotehničkoj školi “Mija Stanimirović” u Nišu. Do kraja godine planirano je još pet, u školama različitih profila, i to u: Vrnjačkoj Banji, Kragujevcu, Bujanovcu, Kraljevu i Beogradu.

Tradicionalno, na otvaranju Mejkersa, govorili su predstavnici Grupe za obrazovanje, kao i predstavnici lokalne zajednice. Prisutne je u ime škole pozdravio Aleksandar Stevanović, direktor škole, a o značaju školskih projekata, kao i Mejkers laba govorili su i koordinatorka Mejkers laba, nastavnica stručnih predmeta, Jelena Rajković i predstavnik Grupe za obrazovanje Darko Radičanin.

 

Pažnju prisutnih zaokupili su učenici i nastavnici koji su predstavili neke od svojih najzanimljivijih proizvoda i projekata, među kojima su rukavica za prevođenje znakovnog jezika o čemu je govorio učenik Ivan Ćirković, unapređeni sistem zaštite prostora, rampa za automatsko očitavanje tablica, različite edukativne igre i roboti o kojima su govorili učenici Nikola Ranđelović i Luka Rakić, dok je Milijana Nikolić pričala o značaju rada na 3D štampaču.

 

Moderan pristup nastavi i primena savremene tehnologije

 

U konkurenciji svih elektro-škola u Srbiji učenici Elektrotehničke škole “Mija Stanimirović” znanjem su izborili prva mesta u oblasti multimedija, programiranja, elektrotehnike i elektronike. Jedan od faktora ovog uspeha jeste već postojeća otvorenost škole ka inovacijama i savremenim pristupima rešavanja problema. Škola je prepoznata kao moderna ustanova koja svoje đake obučava za zanimanja 21. veka i otvara mogućnosti svojim učenicima za samostalno kreiranje velikih, modernih projekata koji su prepoznati kao uspešni i na globalnom nivou.

 

“Učenici koji su radili na projektima su inspiracija za svoje vršnjake, ponos škole i profesora koji im predaju. U pitanju je složan tim učenika koji ima ideju i u stanju je da tu ideju i realizuje. Praktično povezuju naučeno iz programiranja, elektronike, kreirajući rukavicu koja može da se primeni u različitim oblastima ljudske delatnosti. Ključno u ovom projektu je da ima potencijal da se još više razvija. Naša škola je tu da im pruži uslove da svoje ideje ostvare. Kolektiv naše škole je tim koji svake godine napreduje, naglasila je nastavnica Jelena Rajković.

Mejkers lab, Niš – foto: Miloš Živojinović

Rukavica za prevođenje znakovnog jezika koju su osmislili i napravili učenici ove škole uz podršku svojih nastavnika, obeležila je prethodnu godinu kao najnagrađivaniji učenički projekat i bila glavni promoter škole i njenih učenika. Unapređeni sistem zaštite prostora, rampa za automatsko očitavanje tablice, različiti roboti i edukativne igrice još neki su projekti koji ovu školu čine prepoznatljivom i modernom.

Mejkers lab, Niš – foto: Miloš Živojinović

Kako bi đaci i nastavnici, ne samo ove škole već svih Mejkers škola u Srbiji, imali što kvalitetnije okruženje, savremene programe, i  kako bi nastavili da nižu uspehe, pored organizacija Grupe za obrazovanje, i sve više kompanija se pridružuje i udružuje kako bi mladi u Srbiji imali što bolje šanse za uspeh u ekonomiji 21. veka. Stavljajući svoje proizvode, usluge, ekspertizu i ostale resurse u službu podrške obrazovanju kompanije Henkel, Tarket, Roma company, i od nedavno Comtrade i Tesla, predstavljaju primer kako se može ubrzati razvoj obrazovanja u celoj zemlji za napredak društva kao celine.

Mejkers lab, Niš – foto: Miloš Živojinović

Škola kao nosilac lokalnog razvoja

 

Kvalitetni i stručni kadrovi koji izlaze iz škole rezultat su posvećenosti stručnoj obuci i praksi učenika, posebno kroz saradnju sa drugim školama i kompanijama. Škola sarađuje sa više od 40 kompanija, koje ustupaju svoje resurse kako bi učenici unapredili svoje veštine u skladu sa trenutnim potrebama privrede. U saradnji sa velikim niškim kompanijama DMV i Quadel škola učestvuje u projektu Regionalnog Challenge Fond-a i programu kooperativnih obuka učenika za projektovanje i izradu štampanih ploča.

 

“Od industrijske škole koja je obrazovala kadrove za potrebe Elektronske industrije Niš u predhodnih 75 godina rada, ETŠ Mija Stanimirović je prerasla u modernu obrazovnu ustanovu koja danas nudi savremena zanimanja i svojim učenicima daje kavalitetna znanja koja su spremni da odmahi primene u praksi. Raduje me, što iz naših klupa, danas izlaze stručni kadrovi koji su traženi i imaju budućnost. Ono po čemu je škola postala prepoznatljiva u prethodnom periodu su uspesi naših učenika na državnim takmičenjima iz elektrotehnike, programiranja, multimedija, elektronike. Iza svakog uspeha učenika stoje i uspešni mentori,uvek među najboljima u Srbiji. Afirmacijom uspešnih učenika i njihovih ideja želimo da podstaknemo sve naše đake da se iskažu i pomognemo im da razviju svoj puni potencijal. Mejkers lab će nam u tome pomoći“, istakao je Aleksandar Stevanović, direktor škole.

 

Danas, školu pohađa 780 učenika, koji se školuju za pet četvorogodišnjih zanimanja u elektro području rada: Administrator računarskih mreža, Tehničar multimedija, Elektrotehničar informacionih tehnologija, Tehničar telekomunikacionih tehnologija i Elektrotehničar za elektroniku na vozilima. Od ukupnog broja učenika samo 10% su devojčice, pa je jedan od ciljeva škole da svoja zanimanja učini privlačnim i devojčicama.

 

 

Mejkers lab – istraživanje, izrada pametnih uređaja i humanitarne akcije

 

I pored postojećih uspeha škole i zapaženih rezultata, neophodno je stalno nadograđivati inovativni potencijal škole i praktične programe kroz koje učenici razvijaju svoju kreativnost i inovativnost. Imajući to u vidu, Mejkers lab i njegovi programi su odličan nastavak i nadogradnja.

Mejkers lab, Niš – foto: Miloš Živojinović

“U sprovođenju programa preduzetničkog obrazovanja, jugoistočna Srbija važi za najaktivniji i najuspešniji region, a grad Niš je uvek bio šampion u broju osnovanih učeničkih kompanija i priznanja sa takmičenja. Raduje nas što deseti po redu Mejkers lab otvaramo upravo u Nišu, i to u školi poznatoj po pružanju mnogo mogućnosti za razvoj potencijala njenih učenika. Ovaj prostor će doprineti kvalitetnijem sprovođenju postojećih sadržaja u školi ali i doneti neke nove, inovativne sadržaje u učionicu, dostupne svim srednjoškolcima”, rekao je Darko Radičanin, direktor Dostignuća mladih u Srbiji.

 

Novi prostor biće korišćen u redovnoj nastavi stručnih predmeta i kroz časove laboratorijskih vežbi i prakse učiniti nastavu kreativnom i zanimljivom. To će takođe biti i prostor za sve one koji žele da istražuju kroz dodatne časove i sekcije. U okviru sekcije Pokreni magiju učenici će moći samostalno da izrađuju pametne uređaja počev od definisanja problema, osmišljavanja rešenja pa do praktične realizacije, a sve to u zajedničkom radu razvijajući dobre saradničke i drugarske odnose.

Mejkers lab, Niš – foto: Miloš Živojinović

Uvid u rad i projekte koji se razviju u Mejkersu imaće i osnovci iz Niša. Na taj način gradi se kontinuitet i povezanost dece sa inovacijama na različitim nivoima. Ovaj kreativni prostor biće namenjen i humanitarnim akcijama u organizaciji Parlamenta učenika za izradu dekorativnih predmeta od recikliranih materijala, dekupaž radionica, radionicama izrade multimedijalnih sadržaja i radionicama pisanja.

 

Mejkers će podsticati mlade da razvijaju preduzetnički duh i način razmišljanja, kroz aktiviranje samoinicijative i samostalnog rešavanja problema uz podršku tima.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.