Srbija

10.05.2023. 10:40

Tanjug, Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Ove godine manja cena maline, prognoziraju proizvođači

Foto: Nova ekonomija/Ivana Pavlović

Srbija

10.05.2023. 10:40

Sezona berbe malina počinje za oko mesec dana, a prve prognoze govore da će ove godine cena tog voća biti oko 300 dinara za kilogram. Ipak, i dalje nisu potpuno rešeni problemi od 2022. godine, jer veliki broj malinara i dalje nije isplaćen, a problemi sa isplatom očekuju se i ove godine.

Berba malina u Arilju i okolini, gde je centar domaće proizvodnje maline počinje već sledećeg meseca, a mnogi mali hladnjačari imaju problem da plate prošlogodišnju malinu, jer je oslabila njena prodaja na stranom tržištu.

Međutim, kako prenosi Tanjug, pored malinara i sami hladnjačari tvrde kako imaju problem sa naplatom svojih potraživanja i uz to navode i dodatne troškove koje izaziva stanje na evropskom tržištu.

„Ko je imao unapred sklopljene ugovore sa stranim izvoznicima, malinu prodaje po ceni od 5 do 5,2 evra. Međutim, problem je što i ti strani kupci slabije povlače robu iz hladnjača, što znači da i njima teško ide prodaja. To otežava poslovanje samih hladnjača. Zahteva dodatne troškove čuvanja“, rekao je neimenovani većih hladnjačar iz okoline Arilja.

Inače, problemi malih hladnjačara i neisplaćenih malinara, kako je ranije prenela Nova ekonomija, trebalo bi da uskoro budu rešeni, kada država hladnjačama odobri subvencionisane kredite preko Banke Poštanska Štedionica.

Uz to, kako dodaje, struja je poskupela pa je i to dodatni trošak što ne zanima strane kupce koji uglavnom taktiziraju, povlače malinu iz drugih država i gledaju svoju računicu, što je i normalno u tom poslu.

Malinari razrešenje pat pozicije očekuju posle prvomajskih praznika

Hladnjačari već od ranije najavljuju da će otkupna cena ove sezone biti niža u odnosu na 2022. godinu kao i da će se ove godine prvenstveno ići sa takozvanim otvorenim računima.

On kaže da još uvek ima dosta malinara kojima hladnjače nisu isplatile prošlogodišnji rod, pa će i ovogodišnja isplata biti teška.

„Mnogi još uvek nisu naplatili prošlogodišnju malinu, pa teže ide isplata prema malinarima. Početna otkupna cena će ove god biti daleko niža i uzimaćemo na otvoren račun, da vidimo gde je ko u ovoj priči, jer ne možemo više dozvoliti da gubimo 50 odsto“, kaže ariljski hladnjačar.

Drugi razlog je kako dodaje, što niko nema ni mogućnosti da unapred i po fiksnoj ceni plati nešto što je unapred neizvesno i nesigurno.

„Zato sam siguran da se mora vratiti ono što je ranije bilo, kad se išlo na otvoren račun. Tada smo rizik snosili svi, od proizvođača do hladnjačara i tada niko nije gubio. A sada su hladnjačari apsolutni gubitnici u većini slučajeva kada govorimo o malini“ rekao je hladnjačar.

Cena maline prošle godine kretala se od 500 do 600 dinara za kilogram i bila je rekordna, ali je kasnije pala, stala je i prodaja maline na stranom tržištu, pa čak i sada dobar deo malinara još očekuje isplatu dela prošlogodišnjeg roda.

Subvencionisani krediti, jedino rešenje za probleme u malinarstvu

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.