Vesti iz zemlje

15.05.2019. 15:48

Srbija daruje - Katalyst

Autor: Aleksandra Đenadić, Prvo osnovno tužilaštvo

Ovo je TOP 10 najvećih donatora u Srbiji

Iako veliki broj građana veruje da  za opšte dobro najviše daju istaknuti pojedinci, dok svega 4,7% smatra da su u pitanju privatne kompanije, u stvarnosti slika je zapravo sasvim suprotna, pokazje izveštaj „Srbija daruje – Katalyst“.

Prema ovom izveštaju, poslovni sektor je ponovo jedan od najvećih darodavaca (39 odsto udela zabeležene sume), dok udeo istaknutih pojedinaca iznosi  4,3 odsto.  

Evo ko su najveći donatori u Srbiji u 2018. godini:

1. NIS Petrol: 1.241.884 evra – Ova kompanija je većinu novca usmerila na razvoj zdravstva, ali su značajna finansijska ulaganja pomogla sportske i inicijative za mlade: preko 140.000 evra uručeno je udruženju građana Kikindski forum za izgradnju dečijeg igrališta, a za Omladinsku prestoniicu Evrope Novi Sad izdvojeno je skoro 60.000 evra za izgradnju i opremanje košarkaškog terena u skladu sa standardima Međunarodne košarkaške federacije FIBA u okviru projekta Zajednici zajedno.

2. Phillip Morris: 450.000 evra
Jedan od najznačajnijih programa kompanije koja u Srbiji posluje od 2003. jeste program Pokreni se za posao, putem kojeg se u saradnji sa organizacijom ENECA  svake godine dodeljuje sredstva mladim preduzetnicima koji žele da započnu ili unaprede svoj biznis. U prošloj godini za ovaj projekat izdvojeno je oko 270.000 EUR, a uz njega je pokrenut i program Pokreni se za nauku u saradnji sa Centrom za razvoj liderstva, za koji je izdvojeno oko 120.000 EUR, a novac se koristi za stipendije mladih naučnika i finansiranje njihovog naučno-istraživačkog rada. Važno je spomenuti da je komanija Philipp Morris takođe ovogodišnji dobitnik nagrade Virtus i to za dugoročno partnerstvo između poslovnog i neprofitnog sektora, a u prošloj godini značajna sredstva (oko 60.000 EUR) pomogla su organizaciji Nis Art Fondacija za realizaciju programa podrške mladim umetnicima u Srbiji Mladi 2018.

Miroslav%20Miskovic%2005%20(2)

3. Delta holding: 373.796 evra – U prošloj godini Delta fondacija obezbedila je više od 22.000 evra za projekat Treći roditelj, putem kojeg zaposleni Delta Holding u partnerstvu sa udruženjem Putokaz pomažu očuvanje porodica koje su u riziku da im deca budu izmeštena u ustanove socijalne zaštite. Podrška podrazumeva slanje paketa sa hranom, higijenskim proizvodima, odećom i školskom opremom nekoliko puta godišnje. Pored toga, ova kompanija je u prošloj godini podržala više projekata za razvoj lokalne zajednice i poboljšanje uslova života sa osoba sa invaliditetom.

4Coca Cola HBC Srbija: 340.000 evra 
Coca Cola je u Srbiji prošle godine proslavila je 50ogodišnjicu poslovanja, što je bio povod i za jednu značajnu donaciju – oko 50.000 EUR za podršku narodnim kuhinjama u Srbiji kojima upravlja Crveni krst. Kao brend koji je posebno omiljen među mladima, Coca Cola je pružila i značajnu novčanu podršku (30.000 EUR) centru Jaki mladi, koji vodi organizacija SOS Dečije selo Srbija, a čiji cilj je pružanje podrške mladima bez roditelja nakon što napune 18 godina.

5. Milomir Glavčić: 318.000 evra 
Milomir Glavčić je iznenađenje i „izuzetak koji potvrđuje pravilo” da su najveći pojedinačni donatori kompanije. Milomir nije javna ličnost, već penzioner iz Kanade, koji je do sada donirao preko 7 miliona evra za razvoj opšteg dobra u Srbiji. Najveći deo novca koji je donirao prošle godine (ukupno 318.000 EUR) pomogao opremanje Doma zdravlja Studenica u njegovom rodnom Kraljevu.

PROČITAJTE JOŠ:

6. Mozzart kladionice: 238.000 evra – Golovi naših reprezentativaca na prošlogodišnjem svetskom prvenstvu u Rusiji donela su čak dva miliona dinara donacija u dobrotvorne svrhe. Kroz kampanju Mozzart kladionice „Milion razloga za gol“, dva gola na ovom prvenstvu obezbedila su po milion dinara (za svaki gol na prvenstvu po milion dinara). Akciji su se priključili i igrači Dejan Stanković i Saša Ilić, koji su obezbedili dodatnih 150.000 dinara, a celokupna suma podeljena je između fondacije Zajedno za život i NURDORa. Značajnu sumu novca (200.000 evra), Mozzart je donirao i Ministarstvu odbrane za program razvoj sporta i obezbeđivanje 400 televizora za potrebe vojnog zdravstva.

7. Lafarge Srbija 200.970 evra – Fabrika cementa Lafarge je prošle godine izdvojila u dobrotvorne svrhe čak 200.000 EUR, a uz to obezbeđeno je i 100 novih sadnica za gradski park i dvorišta škole Jovan Grčić Milenko i vrtića Ljuba Stanković.

8. Telekom Srbija: 195.318 evra – U prošloj godini Telekom je u okviru projekta Stvaramo znanje opremio 20 IT učionica u 20 škola širom Srbije. Pored ovoga, Telekom je u prošlo godini značajnom donacijom podržao i Opštu bolnicu u Leskovcu – sa oko 10.170 evra (1.200.000 dinara), a novac je poslužio za kupovinu neophodne računarske opreme.

9. Elixir Prahovo: 186.032 evra – Elixir je u septembru prošle godine donirao je 22 miliona dinara mesnoj zajednici Prahovo za nastavak radova na rekonstrukciji ulica u ovom selu, koji su započeli prethodne godine.

10. Erste banka: 183.351 evra – Programom Superste, prošle godine je podržano nekoliko projekata iz različitih oblasti kao što su ekologija, psihologija, kulutra aktivizam. Deset najboljih projekata podržano je sa po 4.228 evra, a najpopularniji projekat prema mišljenju zajednice podržan je sa 850 evra.

11. Fresenius Medical Care, Medicon i Magna Medica po 126.849 EUR – Fresenius Medical Care, Medicon Deč i Magna Medica odlučile da pomognu Klinički centar za nefrologiju u okviru Kliničkog centra Niš koji je dobio čak 40 novih aparata za dijalizu, a ukupna vrednost donacije iznosi 381.313 evra (45.000.000 dinara).

*Tekst je 16. maja ažuriran podacima o Phillip Morris i kompaniji Coca Cola

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.