Srbija

14.12.2018. 11:12

Nova ekonomija

Autor: Goran Vesić

Ovo su stavovi građana o mini hidroelektranama

Istraživanje Centra za kreiranje politika

Srbija

14.12.2018. 11:12

Organizacija Centar za kreiranje politika – CKP, sprovela je istraživanje među građanima Republike Srbije, o aktuelnoj temi gradnje derivacionih mini hidroelektrana (u daljem tekstu MHE). Naime širom teritorije naše države planirana je izgranja 500 ovakvih MHE, što je ubrzo izazvalo nezadovoljstvo kod građana, i to prvestveno kod onih koji žive uz ili blizini slivova reka, a na kojima je planirana izgradnja MHE. 
Ono što karakteriše ove elektrane jeste da se one grade na tokovima koji su zapravo jako mali, pa se često i postavlja pitanje da li su to i reke. 
Građani su ustali protiv ove gradnje sprečavajući investitore da grade ono što su naumili. U javnosti se povela velika rasprava da li je dobro graditi MHE, ili se okrenuti nekim drugim alternativnim izvorima dobijanja energije. 
Isto tako ove gradnje su došle i do sudskih sporova kako bi se dokazalo ko ima za pravo. 
Baš iz ovih razloga kao organizacija koja se bavi temama ekologije i zaštite životne sredine želeli smo da ispitamo šta građani misle o ovoj aktuelanoj temi, ali i da proverimo njihovu informisanost o gradnji MHE i sličnim pitanjima vezanim za samu gradnju. Pritom zanimalo nas i koliko znaju o
samim MHE tj. nekim od njihovih karakteristika.
Što se tiče samog istraživanja koje nosi naziv „Stavovi građana o derivacionim mini hidroelektranama“, ono je sprovedeno u periodu od 2.11. do 20.11.2018. godine.
Ispitanici su popunjavali upitnik koji se sastojao od 15 pitanja, zatvorenog, otvorenog i mešovitnog tipa.
Ukupan broj popunjenih anketa je 770, a slali su ih građani iz svih krajeva Srbije. 
Obrada podataka je vršena, putem specijalizovanog programa SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). 
Rezultati će biti dostupnim svim zainteresovanim građanima na facebook stranici organizacije https://www.facebook.com/centarzakreiranjepolitika/

Analiza dobijenih rezultata:

Našu anketu „Stavovi građana o derivacionim mini hidroelektranama“ popunilo je ukupno 770 građanki i građana Republike Srbije. Od ukupnog broja najviše je učestvovalo osoba ženskog pola i to sa 59,7% ili 460, s druge strana osobe muškog pola su popunile 40,3% ukupnog broja anketa tj. njih 310.
Starosna struktura ispitanika kreće se u opsegu od 18-75 godina, te je ona strukturirana u tri grupe. 
Na osnovu njih dobili smo sledeće podatke. Od 18-30 godina što predstavlja mlado stanovništvo ukupno je 29,6%, zatim najbrojniju grupu predstavlju građani srednjih godina 31-45 i to sa 43,4%, na kraju građana starosti od 46-75 godina u anketi je bilo 27%.
Ostali podaci koji se odnose na opšte podatke o ispitanicama tiču se tipa naselja u kome žive i njihove obrazovanosti. Prema njima vidimo da je na pitanje u kom tipu naselja živete, najveći broj odgovora bio u gradu i to 85,7% dok je njih 14,3% označilo selo kao mesto prebivališta.
Što se tiče stepena obrazovanosti anketiranih, najviše je onih koji su visoko obrazovani i to 52,9%, za njima slede oni koji imaju više obrazovanje 29,1% i srednje 17,7%. Na kraju oni koju su završili samo osnovnu školu predstavljaju najmanji broj i njih je 0,4%.
Da li znate šta su derivacione mini hidroelektrane? Ovo predstavlja jedno od glavnih pitanja naše ankete, jer su već sledeća dva pitanja pokazatelji koliko građani imaju znanja MHE. 
Na ovo pitanje najveći broj ispitanika je odgovorio da zna šta su MHE i taj broj iznosi 84,2% ispitanih. Preostali su odgovorili sa nisam siguran – 12,1% i da ne znaju šta su MHE – 3,7%.

Zaključak:

Centar za kreiranje politika je želeo da ovim istraživanjem dobije informacija o aktuelnoj temi, kako bi mogli da javno prezentujemo informacije do kojih smo došli. Na osnovu obrađenih podataka, došli smo do zaključka da se anketirani građani protive izgradnji derivacionih MHE. 
Ovo odražava stavove građana koji se mogu čuti u medijima i na društvenim mrežama, gde oni iznose svoje nezadovoljstvo daljom gradnjom. O njima uglavnom imaju negativan stav, i smatraju da nanose štetu ekosistemima u i oko reka.
Dobijeni podaci govore i da građani nisu u potpunosti upoznati sa tim šta su zapravo MHE, jer nisu upoznati sa nekim kareakterističnim podacima vezanim za situacije ako se MHE izgrade. 
Pritom građani daju podršku da dođe do izmene u zakonodavstvu, a koje se odnosi na dalju gradnju MHE i HE na rekama u Republici Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.