Foto: Nova ekonomija

Ovo su TOP izvoznici u Srbiji

Foto: Nova ekonomija
Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u prva tri meseca ove godine iznosila je 977 mil EUR, a najveći izvoznik je kompanija HBIS grupa koja je vlasnik smederevske Železare sa izvozom od 177,4 mil EUR, objavilo je Ministarstvo finansija.

Kompanija Fiat Chrysler automobili Srbija (FCA) je na drugom mestu sa izvozom od 121,4 mil EUR.

Na trećem mestu na listi najvećih izvoznika je Tigar Tyers iz Pirota sa izvozom od 108 mil EUR, slede kompanija Bosch sa 63,4 mil EUR i Leoni iz Prokuplja sa 62,6 mil EUR.

PROČITAJTE JOŠ:

Naftna industrija Srbije (NIS) je na šestoj poziciji sa 62,4 mil EUR izvoza, a iza nje su Grundfos iz Inđije sa 58,1 mil EUR izvoza, Tetrapak iz Beograda sa 53,6 mil EUR i Henkel sa 49 mil EUR.

Među najvećim izvoznicima su i Jura korporacija iz Rače koja je imala izvoz u prva tri meseca ove godine od 48,5 mil EUR, pančevačka HIP Petrohemija sa 41,8 mil EUR, Hemofarm sa 38,3 mil EUR, Impol Seval iz Sevojna sa 31,8 mil EUR, Aptiv Mobility servis iz Novog Sada sa 30,3 mil EUR i Johnson Electric iz Niša sa 30,1 mil EUR.

Najznačajniji izvozni proizvodi bili su električne mašine, aparati i uređaji čije je učešće u ukupnom izvozu 12,1%, zatim proizvodi od kaučuka (5,3%), drumska vozila (5,2%), gvožđe i čelik (5,1%) i žitarice i proizvodi na bazi žitarica (4,9%).

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

Pročitajte još

pošaljite komentar

Nema komentara

Prijavite se za njuzleter Nove ekonomije.

Ova stranica je zaštićena sa reCAPTCHA i primenjuju se Google Politika privatnosti i Uslovi korišćenja usluge

Nema pravih poslovnih i životnih odluka bez dobrih informacija.
Vaša email adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.