Vesti iz zemlje

08.08.2016. 09:34

Autor: Nova Ekonomija

‘Parking servis’ kreće u prinudnu naplatu duga vozilima sa stranim tablicama

Beogradskom „Parking servisu“ stranci duguju milione za neplaćeno parkiranje, a ova firma je angažovala advokate da naplati potraživanja.

Novac od kazni JKP „Parking servis“ potražuje od čak 31.000 vlasnika vozila sa inostranim tablicama, pišu Večernje novosti.

Samo za poslednje dve godine ceh koji nisu izmirili dostigao je oko 101,9 miliona dinara i to bez sudskih troškova i kamata, a kada se i to uzme u obzir radi se od sumi o oko milion evra. 

Prema podacima ovog preduzeća, u 2014. i 2015. godini evidentirano je oko 31.000 inostranih dužnika, a od toga 6.290 su vlasnici vozila sa registarskom oznakom Bosne i Hercegovine. 

„Za period od dve godine imamo nenaplaćeno 54.494 naloga za dnevnu parking-kartu stranih državljana. Državljani BiH nisu platili 11.142 naloga“, kažu u „Parking servisu“. 

Koliko se opušteno i bahato ponašaju pojedini vlasnici vozila sa BiH tablicama kada dođu u srpsku prestonicu svedoči podatak da jedno vozilo sa ovog registarskog područja ima čak 49 neplaćenih dnevnih parking-karata. 

Za naplatu dugova vlasnicima vozila sa stranim tablicama, zbog neplaćenih naloga za dnevnu kartu, JKP „Parking servis“ Beograd ima saradnju sa dve firme iz inostranstva „EPC plc pan europen collection“ iz Londona, i preduzećem „C.A.Group GmbH“ iz Linca. 

Ova austrijska firma je za potraživanja od državljana BiH angažovala advokatsku kancelariju „Stevanović“ iz Bijeljine, u kojoj objašnjavaju da rade na osnovu dokaza, odnosno fotografije na kojoj se vidi da je kazna ostavljena ispod brisača i dokumentacije dobijene od beogradskog „Parking servisa“. Na osnovu toga od Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka BiH dobijaju potrebne podatke. 

Kaznu uvećanu za troškove advokata šalju na adresu vozača, koji je dužan da plati od 100 do 170 konvertibilnih maraka (od 50 do 85 evra), u zavisnosti od iznosa kazne. U advokatskoj kancelariji ističu da je procenat naplate veoma visok, kao i da engleska kompanija, koja je zadužena za naplatu potraživanja u Šapcu, Nišu, Valjevu, Novom Sadu i drugim gradovima ima mnogo više predmeta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.