Srbija

21.06.2020. 16:13

Politika

Autor: Nova Ekonomija

PayPal promenio pravila za korisnike u Srbiji

PayPal, jedan od najpopularnijih sistema za elektronski presnos novca odnedavno je uveo nova pravila za korisnike u Srbiji, tako što sve devizne transfere automatski razmenjuje u dinare, po vrlo nepovoljnom kursu, javlja Politika.List...

Foto: Pixabay

Srbija

21.06.2020. 16:13

PayPal, jedan od najpopularnijih sistema za elektronski presnos novca odnedavno je uveo nova pravila za korisnike u Srbiji, tako što sve devizne transfere automatski razmenjuje u dinare, po vrlo nepovoljnom kursu, javlja Politika.

List navodi da to nije jedina konverzija sredstava već da novac, dok ne stigne na isplatu, često prođe još jednu ili čak dve konverzije, pri čemu klijent može da izgubi i deset odsto novca koji je prebacio sa PayPal-a.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) kažu da su upoznati sa novom praksom finansijskog servisa, ali da nijedan ovdašnji propis nije uslovio ovu kompaniju da menja svoju poslovnu politiku u našoj zemlji.

NBS navodi i da od 2015. godine,kada je PayPal omogućio građanima u našoj zemlji uslugu prijema novca, nije se promenio nijedan relevantan propis zbog kog bi oni menjali dosadašnju praksu.

„Niti Narodna banka Srbije ima potpisan bilo kakav ugovor koji bi uticao na ovo ili postoji bilo koje drugo pitanje koje se tiče pružanja usluga ove kompanije našim građanima i privredi. Od početka uvođenja opcije prijema novčanih sredstava, NBS nikada nije videla smetnje u tome da se novac povlači u devizama na račun kod domaće banke, bez nepotrebnih i nepovoljnih troškova konverzije u dinare“, saopštila je NBS

Dodaje se i da centralna banka nema nikakva nadzorna ovlašćenja nad poslovanjem PayPal-a, koji predstavlja stranu instituciju elektronskog novca čije je sedište u Singapuru, niti zakonski osnov da prema prema njima preduzima mere propisane Zakonom o platnim uslugama.

U Narodnoj banci objašnjavaju da su već kontaktirali s PayPal-om i zatražili objašnjenje za promenu prakse u Srbiji.

„Korisnicima ovih usluga ne ostaje ništa drugo nego da budu uporni i da se obraćaju ovoj instituciji sa zahtevom da se u svakom pojedinačnom slučaju unesu izmene kako ne bi dolazilo do nepotrebnih i neželjenih konverzija valuta, odnosno dodatnih troškova povezanih s tim konverzijama“, savetuju u NBS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.