Vesti iz zemlje

28.12.2023. 14:22

Autor: Katarina Pantelić

Penzionerima koji primaju do 25.000 dinara od januara manji računi za struju

Objavljen spisak radnji u kojima će penzioneri imati popuste. izvor: Nova ekonomija / Dimitrije Gašić

Objavljen spisak radnji u kojima će penzioneri imati popuste.

Vlada Srbije je na poslednjoj ovogodišnjoj sednici usvojila Uredbu kojom se proširuje krug penzionera koji imaju pravo da račune za struju smanje za 1.000 dinara. Do sada je pravo na umanjenje imao penzioner koji prima do 21.766,26 dinara, dok će sada to pravo imati oni čija je penzija 24.987,67 dinara.

Ova uredba sa novim uslovima za umanjenje računa za struju primenjivaće se počev od obračuna penzija za januar 2024. godine, objavila je Vlada Srbije.

Energetski ugroženi kupac stiče pravo na umanjenje mesečne obaveze za određene količine struje, prirodnog gasa ili toplotne energije i može da se opredeli samo za jedan od tih energenata.

Energetski ugroženi kupac, prema Uredbi je i domaćinstvo (samačko ili višečlano) koje živi u jednoj stambenoj jedinici i kojem se isporučuje toplotna energija, a neki od kriterijumi za sticanje statusa energetski ugroženog kupca su materijalni položaj, ukupan mesečni prihod domaćinstva, broj članova domaćinstva, imovno stanje, ostvareno pravo na novčanu socijalnu pomoć i drugo…

Kako se navodi u Uredbi, dospeli dug za električnu energiju, prirodni gas ili toplotnu energiju ne isključuje pravo na sticanje statusa energetski ugroženog kupca.

Koji su kriterijumi za status energetski ugroženog kupca?

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.