Vesti iz zemlje

26.03.2019. 16:11

Beta

Autor: CRTA

Pet fakulteta u Beogradu zainteresovano za novi master program iz IT-ja

Za novi master program iz informacionih tehnologija (IT) zainteresovano je pet beogradskih fakulteta kojima su u Naučno-tehnološkom parku predstavljeni detalji konkursa za učešće u programu.
Među visokoobrazovnim institucijama koje su iskazale interesovanje za konkurs bili su, pored Univerziteta u Beogradu, i fakulteti – Elektrotehnički, Matematički, Mašinski, Saobraćajni i Fakultet organizacionih nauka.
Javni konkurs za izbor master programa iz oblasti IT, programiranja, analize podataka i organizacije nedavno je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Inicijativom Digitalna Srbij“, a ovoren je do 15. aprila.
Predstavnica Vlade Srbije Svetlana Jovanović je rekla da je cilj tog specifičnog javnog konkursa da se kroz promovisanje saradnje akademske zajednice i privrede razviju studijski programi koji odgovaraju potrebama tržišta.
Konkursom je određeno da prijavljeni programi moraju da obuhvate predmete iz oblasti distribuiranog računarstva, analize podataka, interaktivnog računarstva, i bar jedan obavezni predmet iz organizacije i upravljanja koji će studentima sa prethodnim tehničkim znanjima ponuditi poslovne veštine neophodne za razvoj digitalnih proizvoda.
„Ovo nije program samo iz oblasti informacionih tehnologija, ovo je program koji zapravo treba da unapredi i biznis i ekonomska znanja iz oblasti finansija, ekonomije, prava – svih onih pitanja koja su izazovi za IT kompanije koje treba da posluju ne samo u Srbiji, već i globalno. U tom smislu, bilo nam je važno da se kroz bodovanje potencira udruživanje različitih fakulteta“, istakla je Jovanović.
Đorđe Đurđević iz Inicijative Digitalna Srbija je rekao da se od fakulteta i univerziteta očekuje da kroz svoje prijave sami odrede na koju oblast će se predloženi program fokusirati, utvrđivanjem obaveznih i izbornih predmeta.
On je objasnio da se u realizaciji nastave, pored nastavnika i saradnika zaposlenih na visokoškolskoj ustanovi koja se prijavljuje, prema uslovima konkursa, znatno vrednuje učešće stručnjaka iz privrede.
„Važno je da se u ovaj konkurs uključi i privreda, tako da stručnjaci iz industrije mogu da pomognu u delu u kome su njihove kompetencije i ekspertsko znanje, da pruže taj neki praktičan uvid. Oni donose ono što studenti ne mogu da čuju sa neke druge strane – da budu izloženi svakodnevnim izazovima i problemima sa kojima će se suočavati kada završe svoje školovanje i kada počnu da rade“, rekao je Đurđević i dodao da uslovi konkursa nalažu da program obavezno sadrži stručnu praksu i praktičan rad u trajanju od najmanje osam nedelja.
Konkurs je otvoren za sve državne univerzitete ili fakultete koji već imaju studijske programe iz računarstva, informacionih tehnologija, menadžmenta ili organizacionih nauka, dok privatne visokoškolske ustanove mogu da učestvuju u okviru zajedničke prijave sa državnim univerzitetima ili fakultetima.
Predviđeno je da master program traje tri semestra, dok će prijavljene visokoškolske institucije morati da predlože i najmanje jedan kratki studijski program.
Vlada Srbije finansiraće proces akreditacije, potrebnu opremu i sredstva za naknade studenata na studentskoj praksi u iznosu od 11 miliona dinara za najmanje jedan studijski program koji bude izabrala komisija sastavljena od predstavnika državnih institucija, IT kompanija članica Inicijative „Digitalna Srbija“ i visokoškolskih ustanova iz inostranstva.
Ministarstvo prosvete obezbediće 15 budžetskih, od ukupno 35 studentskih mesta na svakom nagrađenom programu.
Inicijativa Digitalna Srbija će u školskoj 2019/2020. godini stipendirati do deset studenata, bez obaveze prakse ili zaposlenja u kompanijama koje okuplja ta neprofitna organizacija, a takođe će za najviše dva izabrana master programa opremiti dve IT učionice.
Visokoškolske institucije čiji programi budu izabrani na konkursu biće u obavezi da omoguće upis najmanje dve genaracije studenata, počev od školske 2019/2020. godine.
Zainteresovane visokoškolske ustanove na konkurs mogu da se prijave elektronskim putem na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.