Srbija

11.06.2021. 12:31

Saopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Pet miliona subvencija za turističke agencije i organizatore putovanja

Vlada Srbije usvojila je uredbu za podsticaje koji su namenjeni unapređenju organizovanog turističkog prometa u Srbiji i za to je izdvojila pet miliona dinara. Pravo na dodelu subvencija imaju turističke agencije, kao i organizatori turistič...

Foto: Pixabay

Srbija

11.06.2021. 12:31

Vlada Srbije usvojila je uredbu za podsticaje koji su namenjeni unapređenju organizovanog turističkog prometa u Srbiji i za to je izdvojila pet miliona dinara. Pravo na dodelu subvencija imaju turističke agencije, kao i organizatori turističkog putovanja koji su registrovani na teritoriji Srbije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije Tatjana Matić rekla je kako su neophodni direktni podsticaji koji će omogućiti oporavak turističkog  sektora, jer on ima veliki uticaj i na druge privredne grane.

Ona je rekla da će subvencije za organizovanje turističkih putovanja doprineti većoj motivaciji za dovođenje stranih gostiju, fleksibilnijem pristupu u politici cena i određenom stepenu amortizacije negativnih cenovnih uticaja na firme koje posluju u toj oblasti.

Na osnovu vladine uredbe, subvencije mogu da dobiju agencije i organizatori putovanja koji poseduju propisanu licencu. Kao je navedeno, subvencija se dobija nakon realizacije organizovanog dovođenja turističkih grupa domaćih ili stranih turista (najmanje 15 turista).

Iznos subvencija po jednom stranom turisti iznosi 15 evra i dodeljuje se za ostvarena tri do četiri noćenja, organizovano turističko putovanje, ili za ostvarena dva do četiri noćenja za međunarodni kongres, odnosno međunarodni korporativni događaj.

Za ostvarenih pet i više noćenja, za organizovano turističko putovanje, odnosno za međunarodni kongres/međunarodni korporativni događaj, po stranom turisti subvencija iznosi 20 evra.

Udruženje hotelijera Hores saopštilo je da su hoteli u Srbiji slabo popunjeni, uključujući i hotele na destinacijama poput Vrnjačje Banje i Zlatibora koji su tokom pandemije imali manje problema sa popunjenošću kapaciteta, naročito tokom zime.

hoteli u srbiji bez gostiju i radnika, ponovo će tražiti pomoć države

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.