Vesti iz zemlje

22.12.2015. 13:37

Danas

Autor: Nova Ekonomija

Petrović: Penzije i plate zamrznute u narednim godinama

U narednim godinama plate i penzije biće zamrznute, ili možda kao u 2016. da nešto porastu, u svakom slučaju, sporije od rasta BDP-a, kaže Pavle Petrović.
Najvažnije bi bilo da se nastavi privredni oporavak koji treba da postane održiv, baziran na investicijama i izvozu, pa onda da se privatna potrošnja uzdiže, a tek na kraju i državna potrošnja.
To je jedini mogući redosled, koji bi kroz nekoliko godina mogao da dovede do visokog privrednog rasta i do ubrzanog sustizanja okruženja i nekih istorijskih repera – izjavio je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović u intervjuu za Magazin Biznis. 
On je, procenjujući koje godine će biti vidljiv oporavak, odnosno kada će privreda biti razvijenija a standard stanovništva viši, objasnio da bi do toga moglo da dođe, ali „ključno je iskoristiti 2016., pa i 2017. godinu za „raščišćavanje terena“, jer sa postojećim preprekama visok privredni rast neće moći da se uspostavi“. 
„Zato je potrebno staviti javne finansije pod kontrolu, reformisati javna preduzeća, rešiti sudbinu preduzeća u privatizaciji, popraviti poslovni ambijent, da se omoguće uslovi za brz rast privatnog sektora. Onda bi znatan rast životnog standarda za većinu građana mogao da usledi od 2018. godine, ali negde je to moguće i nešto ranije. Neke indikacije su da je fond plata u privatnom sektoru počeo da raste već u 2015. godini i to je jedan od razloga što potrošnja nije pala koliko se očekivalo“, precizirao je Petrović. 
On je na pitanje da li to znači da se plate i penzije više nikada neće vratiti na nivo pre smanjenja, jer ljudi imaju iluziju da će se posle tri godine fiskalne konsolidacije ta primanja vratiti na nivo koji su imala pre smanjenja, podsetio da je „jedan od ciljeva fiskalne konsolidacije da se spusti učešće penzija na 11 odsto BDP-a i plata na sedam odsto BDP-a“. 
„Vlada je planirala, zapravo usvojila i Zakon o budžetskom sistemu, koji kaže da će do ostvarenja tog cilja, a to se ne može desiti pre 2018. godine, plate i penzije biti zamrznute. Od zamrzavanja se delimično odustalo u 2016, ali nisu promenjeni srednjoročni ciljevi za smanjenje učešća plata i penzija u BDP-u, što znači da će u narednim godinama plate i penzije biti zamrznute, ili možda kao u 2016. da nešto porastu, u svakom slučaju, sporije od rasta BDP-a“, rekao je Petrović.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. To se zna već godinama. Problem srpskog naroda je što dopušta da mu se to dešava i uz to ćuti. Izađi i bori se

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.