Vesti iz zemlje

06.11.2019. 11:16

Pištaljka

Autor: Nova Ekonomija

Pištaljka: Agencija za borbu protiv korupcije krije korupciju

Agencija za borbu protiv korupcije odlučila je da direktorka niškog Zavoda za transfuziju krvi Vesna Knežević nije bila u sukobu interesa kada je putovala u Oman o trošku kompanije od koje je Zavod na nameštenim tenderima nezakonito kupovao proizvode, objavio je portal Pištaljka.

Pištaljka je krajem prošle godine objavila da su američka farmaceutska kuća Biorad i njihov distributer u Srbiji, Diahem Gramim, platili Vesni Knežević putovanje na naučni skup u Omanu u vreme kada je Zavod kupovao proizvode ove firme.

Agencija je utvrdila da direktorka nije u sukobu interesa tako što je poverovala njenom dopisu u kojem je odbacila sve optužbe, navodi Pištaljka. 

„Agencija je tako potpuno ignorisala sve materijalne dokaze o sukobu interesa i potencijalnoj korupciji koji se u javnosti nalaze od prošle godine, a na osnovu kojih je tada Ministarstvo zdravlja ugovore o nabavci opreme proglasilo nezakonitim“, piše ovaj portal.  

Diahem Gramim je donirao Bioradov aparat za analizu krvi Zavodu u Nišu, a u tom ugovoru piše da je zavod dužan da nabavlja od Diahem Gramima „dovoljno“ potrošnog materijala za analize, ili će u suprotnom, ako Diahem Gramim oceni da nabavke nisu bile dovoljne, „donirani“ aparat morati da vrati „darodavcu“.

Na zahtev Pištaljke Ministarstvo zdravlja i Uprava za javne nabavke potvrdili su da je tender za nabavku Bioradovih proizvoda nezakonit i da niški zavod treba da raskine ugovor.

Iako je ovaj uslov iz spornog ugovora posle pisanja Pištaljke i intervencije Ministarstva zdravlja aneksom izbačen, to u suštini ništa nije promenilo jer ovaj aparat može da koristi iključivo Bioradov potrošni materijal koji ne prodaje niko drugi do Diahem Gramim.

„Na taj način ova firma je samo u jednoj godini inkasirala dvostruko više novca od vrednosti doniranog aparata koji je zapravo samo dat u najam“, piše Pištaljka.

Agencija za borbu protiv korupcije je uprkos ovim dokazima utvrdila da niški zavod i Biorad nemaju poslovnu saradnju, pa samim tim nema ni sukoba interesa, navodi ovaj medij.

PROČITAJTE JOŠ:

Za metro se zadužujemo 580 miliona evra, manji deo kod Makrona

Lazaru Ristovskom za film 10 miliona od Novog Sada

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.