Srbija

27.03.2023. 16:01

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

PKS osniva mrežu savetnika za podršku socijalnom preduzetništvu

Foto: Pixabay

Žensko preduzetništvo

Srbija

27.03.2023. 16:01

Privredna komora Srbije (PKS) planira da kreira mrežu savetnika u regionalnim komorama gde bi se socijalnim preduzećima pružala pomoć prilikom registracije, odnosno, sticanja statusa socijalnog preduzeća, objavila je PKS

„Od sredine novembra prošle godine u Agenciji za privredne registre, može se registrovati status socijalnog preduzeća, bez obzira da li su udruženja građana, zadruge ili preduzetnici. Trenutno je identifikovano oko 50 socijalnih preduzeća, a pretpostavke su da ih u Srbiji ima oko 1.200 i zato je važno da se njihov status sistemski uredi. To će omogućiti da se izradi baza, identifikuju njihove potrebe i prati razvoj socijalnog preduzetništva“, rekao je Aleksandar Bogdanović iz Koalicije za razvoj solidarne ekonomije.

Savetnici će pomagati svim privrednim društvima, preduzetnicima i predstavnicima civilnog sektora, ukoliko ukoliko ispunjavaju kriterijume predviđene Zakonom o socijalnom preduzetništvu,  da formalno steknu status socijalnog preduzeća registracijom u Agenciji za privredne registre (APR), rečeno je na panel diskusiji „Socijalno preduzetništvo u Srbiji godinu dana nakon usvajanja zakona“.

Smanjiti poreze socijalnim preduzetnicima

Takođe, PKS će u saradnji sa nadležnim institucijama i organizacijama civilnog sektora, kao i socijalnim preduzećima, raditi na mapiranju sektora socijalnog preduzetništva.

„Mapiraćemo potencijalni sektor socijalnog preduzetništva, odnosno, pronaći i sve one koji već posluju a nisu svesni da mogu da steknu status socijalnog preduzetništva. Na taj način ćemo moći da izradimo sveobuhvatnu analizu potreba sektora, jer je poslednja kreirana 2012. godine“, izjavila je Milica Pavić iz Centra za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima (MMSPD) Privredne komore Srbije.

Nakon donošenja Zakona o socijalnom preduzetništvu 2022. godine, osnovan je i Savet za socijalno preduzetništva koji čine predstavnici nadležnih ministarstava, civilnog društva i istaknuti socijalni preduzetnici.

U narednom periodu očekuje se da bude završen i usvojen Program za razvoj socijalnog preduzetništva, kao strateški dokument države koji će odrediti pravac razvoja ovog vida preduzeća.

Bogdanović je naveo da socijalno preduzetništvo ne podrazumeva samo inkluziju ranjivih i teško zapošljivih kategorija stanovništva, već i rešavanje bilo kog društvenog problema iz oblasti, poput, zaštite životne sredine, razvoja ruralnih područja, kulture i obrazovanja.

 

 

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.