Vesti iz zemlje

29.08.2023. 10:01

Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

„Plaćanje neporeskih nameta rešiti pomoću eUprave“

Foto: Pixabay

Građani Srbije i dalje nemaju javni registar neporeskih nameta, a broj taksi, naknada i parafiskala nije se smanjio, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Ta organizacija predlaže „alternativno“ rešenje tog problema – naplatu neporeskih obaveza preko portala Euprava.

„S obzirom na to da je Ministarstvo finansija više puta ukazalo na kompleksnost uspostavljanja i održavanja registra neporeskih nameta, NALED sada predlaže alternativno rešenje koje je u skladu sa ciljevima Vlade, administrativno rasterećuje privredu i građane, a dugoročno omogućava ostvarivanje ciljeva reforme neporeskih nameta“, piše u saopštenju.

Kako se podseća, prošle su gotovo dve godine otkako su NALED, KPMG, Institut Mihajlo Pupin i Partner Solutions uz podršku USAID-a izradili registar neporeskih nameta i evidentirali više od 2.000 dažbina koje plaćaju građani i privreda i predali ga Ministarstvu finansija.

Cilj je bio da ga resorno ministarstvo pretvori u zvanični popis svih taksi i naknada i otvori put ka reformi neporeskih nameta i ukidanju parafiskala, dodaje se u saopštenju.

Kako se objašnjava, cilj je veća predvidljivost poslovanja i smanjenje troškova.

„Predlažemo da se propiše obaveza organima da omoguće naplatu svih neporeskih nameta elektronskim putem na Portalu eUprava. Time bismo indirektno napravili popis jer bismo imali evidenciju i iznose svih dažbina, kao i formule po kojima je utvrđena njihova visina. S druge strane, građanima i privredi bi bila ostavljena mogućnost da ih plaćaju i u pošti ili banci“, kaže programska direktorka NALED-a Jelena Bojović.

Prema njenim rečima, za uvođenje ovakve obaveze bilo potrebno izmeniti Zakon o budžetskom sistemu.

U vezi sa naplatom neporeskih dažbina koje su u nadležnosti lokalnih samouprava, predlog NALED-a je da se propiše jedinstveni model Odluke o lokalnim administrativnim taksama za svih 145 gradova i opština koje imaju ovlašćenje da naplaćuju neporeske namete.

Ključna preporuka u svim analizama se odnosila na uspostavljanje javnog, elektronskog registra neporeskih dažbina (pre svega taksi) svih nivoa vlasti, uz poštovanje principa da nijedna dažbina ne može biti naplaćena ukoliko nije uneta u registar.

Tim bi se ujednačila praksa uvođenja i određivanja visine taksi, a lokalne samouprave ne bi time izgubile prihode dok bi građani i privreda dobili transparentnost i predvidljivost troškova s kojima se suočavaju.

„Treći predlog je da se podrži Republički sekretarijat za javne politike u daljem razvoju registra administrativnih postupaka i da se kroz taj registar svi postupci kako za privredu tako i za građane uvežu sa taksama ili naknadama koje moraju da se plate. Važno je da i ovaj registar bude povezan s Portalom eUprava i uslugom ePlati“, dodaje Bojović.

Među neporeskim dažbinama najbrojnije su takse (75 odsto ukupnog broja), iako čine samo 25 odsto ukupno naplaćenih prihoda. Tokom projekta izrađene su preporuke za ukidanje pojedinih taksi, smanjenje ili ujednačavanje njihove visine i izmenu naziva shodno njihovoj stvarnoj fiskalnoj prirodi tj. reklasifikovanje u poreze.

NAČIN REALIZACIJE REFORME

Ideja NALED-a je da se ova inicijativa realizuje fazno, odnosno da se najpre odabere jedna lokalna samouprava i državni organ za koje bi plaćanje neporeskih dažbina iz njihove nadležnosti bilo uvedeno na Portalu eUprava, pri čemu bi Kancelarija za IT i eUpravu razvila softversko rešenje.

Paralelno s tim bi trebalo izmeniti Zakon o budžetskom sistemu, uz propisivanje faznog pristupa po grupama organa za koje bi se uspostavio sistem elektronskog plaćanja neporeskih dažbina u periodu od dve godine.

Uspostavljanje mogućnosti elektronskog plaćanja taksi i naknada na Portalu eUprava otvorilo bi prostor i za izradu analitičkog alata koji bi omogućio automatsku evidenciju, dodaje se u saopštenju.

„NEPOZNAT JE BROJ DAŽBINA KOJE SE NAPLAĆUJU NA LOKALU“

U okviru Projekta za reformu neporeskih prihoda, NALED, KPMG, Institut Mihajlo Pupin i Partner solutions utvrdili su da su takse, naknade i druge neporeske dažbine propisane u oko 500 različitih zakona, kao i u oko 400 odluka lokalnih samouprava.

Nameta u nadležnosti republičkog nivoa vlasti ima više više od 1.200, dok je nepoznat broj dažbina koje naplaćuju lokalne samouprave imajući u vidu da nisu sve odluke o lokalnim administrativnim taksama javno dostupne.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.