Vesti iz zemlje

10.12.2015. 15:14

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Plaćanje preko mobilnog telefona u Srbiji tek u povoju

Polovina Evropljana i Amerikanaca, za razliku od Srba, mobilne telefone koristi za kupovinu i plaćanje usluga, a u Srbiji ta praksa tek uzima zalet, jer je potrošnja na ovaj način tri puta manja nego u zapadnoj Evropi i sedam puta manja nego u SAD, prema istraživanju kompanije A.T.Karney. 

Srbi su, pak, visoko rangirani u korišćenju aplikacija na mobilnim telefonima koje im omogućavaju besplatne razgovore na globalnom nivou, pri čemu čak 78 odsto ispitanika aktivno koristi te aplikacije, navodi se u studiji sprovedenoj anketnom metodom u 20 evropskih zemalja i SAD.

Prema saopštenju A.T.Karney, Srbi su prosečni korisnici digitalnih servisa, dok najmanje koriste uslugu kupovine putem mobilnog telefona (m-commerce).

Korisnici digitalnih servisa u Srbiji pokazuju visoku spremnost da kupe Pay TV usluge, što je iznad proseka Evrope i Amerike. Čak 33 odsto ispitanika bi kupilo ovaj servis od svog operatora, dok je to u Evropi 22, a u Americi 12 odsto. 

Kako ističe Toma Ćukić, senior menadžer u ovoj konsultantskoj kući, to su velike prilike za lokalne operatore sa jedne, ali i pokazatelj naprednog razvoja digitalnih navika korisnika u Srbiji.

Anketa je, takođe, pokazala da su Evropljani više fokusirani na štednju putem aplikacija za pozive, što pokazuje podatak da je 57 odsto njih koristilo ove aplikacije u poslednja tri meseca, naspram 46 odsto Amerikanaca.

Takođe, Evropljani se više oslanjaju i na onlajn kupovinu proizvoda kao što su elektronski aparati, knjige i odeća, i to 41 odsto njih, dok je ovu mogućnost iskoristilo samo 35 odsto ispitanika iz SAD. Međutim, Amerikanci su u poslednja tri meseca proveli više vremena na internetu kupujući digitalne sadržaje kao što su muzika, igrice ili video.

Istraživanje je pokazalo i da prilikom odabira kompanije koja će im pružiti telekomunikacione usluge, potrošači i u Evropi i u SAD-u prvenstveno očekuju sigurnost i zaštitu od sajber kriminala i prisluškivanja vladinih agencija. Prodaja i usluge su takođe važne, ali aparati gube na značaju, iako je do pre nekoliko godina najbolji portfolio aparata često određivao sa kojim operaterom će korisnik da potpiše ugovor.

„Naše istraživanje ukazuje na to da je sajber sigurnost umereno značajna za korisnike u Srbiji. Za ovo podneblje, dva najvažnija faktora za donošenje odluke o izboru operatora su kvalitet mreže i cena, s tim da kvalitet mreže dominira“, istiše Ćukić.

Kada je reč o telekomunikacijama, anketa je pokazala da cena i kvalitet mreže dominiraju faktorima koje korisnici konsultuju kada biraju operatera.

U Evropi cena, u proseku, ima veći značaj, dok je u Americi daleko značajniji kvalitet mreže. Tačnije, u Evropi se uočavaju samo tri zemlje u kojima je kvalitet mreže važniji faktor od cene. Među njima je i Srbija, a pored nje Rusija i Ukrajina. Najveća pažnja poklonjena niskim cenama u Evropi zapažena je u Belgiji, Danskoj i Norveškoj.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.