Vesti iz zemlje

21.12.2023. 17:18

Autor: Nevena Petaković

Planira se novo naselje kod Višnjice, sa porodičnim kućama od po 200 kvadrata

Foto: Printskrin/Plan detaljne regulacije za deo priobalnog područja na desnoj obali Dunava, KO Višnjica/elaborat za rani javni uvid

Na delu desne obale Dunava, u blizini naselja Višnjica, razmatra se izgradnja „manjih jednospratnih porodičnih kuća“, vidi se u elaboratu koji je stavljen na rani javni uvid. U istom dokumentu se može videti da je predložena izgradnja 37 porodičnih kuća, prosečne površine od po 200 kvadrata, u kojima se procenjuje da će živeti 111 ljudi.

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 2,6 hektara, a predmetno područje trenutno nije pokriveno planovima detaljne razrade.

Elaborat stavljen je na rani javni uvid povodom izrade Plana detaljne regulacije (PDR) za deo priobalnog područja na desnoj obali Dunava (Višnjica).

Područje je deo Dunavskog priobalja – padinski deo desne obale Dunava.

Kako piše u odluci o izradi Plana detaljne regulacije (koju je 13. septembra donela Skupština Grada Beograda), cilj izrade plana je definisanje pravila gradnje objekata porodičnog stanovanja, sa pratećim sadržajima, uređenje poteza obale i pristupa reci i uređenje zelenih površina (pejzažno uređenje i opremanje terena, ozelenjavanje i uzgajanje bašti, viongrada, uzgajanje različitih biljnih vrat u kontrolisanim vodnim uslovima).

Takođe, Grad je doneo odluku da se ne radi starteška procena uticaja ovog plana detaljne regulacije na životnu sredinu.

U postojećem stanju predmetno područje se ni na koji način ne koristi, a njegova namena se može definisati kao neuređene slobodne površine jer je prostor neizgrađen i u manjem delu pod neuređenim i samoniklim zelenilom niskog rastinja.

Planirana namena ovog prostora su: 1. površine javne namene (javne zelene površine i šume, mreža saobraćajnica) i 2. površine ostalih namena (ostale zelene površine sa stanovanjem kao kompatibilnom namenom). Naime, kako se navodi u elaboratu, u okviru zelenih površina planira se porodično stanovanje kao „kompatibilna namena“.

Foto: Printskrin/Plan detaljne regulacije za deo priobalnog područja na desnoj obali Dunava, KO Višnjica/elaborat za rani javni uvid

Planom je obuhvaćen deo priobalnog pojasa desne obale Dunava, na celim i delovima nekoliko katastarskih parcela katastarske opštine Višnjica. Plan je izradio Centar za planiranje urbanog razvoja – CEP, a naručilac plana je firma Porta Nova inženjering.

Unutar ovog područja, kako se navodi, ne postoji mreža saobraćajnica koje pripadaju kategorisanoj uličnoj mreži. Pristup lokaciji se obavlja zemljanim putem, bez formirane regulacije, koji vodi duž obale reke, u zaleđu spontano izgrađenih objekata.

Šire posmatrano, ovaj deo se nalazi na samoj obali Dunava, a do njega se iz naselja Višnjica pristupa preko ulica koje pripadaju sekundarnoj uličnoj mreži (Četvrte Flavijeve legije, Ramadanska, Duboki do), sa ili bez asfaltnog kolovoznog zastora, nepravilnih regulacija.

Kolski i pešački saobraćaj se odvijaju po zajedničkoj površina bez asfaltnog zastora,a  prostor nije opslužen linijama javnog gradskog prevoza putnika.

U okviru površina javne i ostalih namena će se kroz dalju razradu planirati infrastrukturna mreža i objekti, u skladu sa podacima nadležnih institucija.

Za ostale zelene površine (u okviru kojih je predviđeno stanovanje) planirana je površina od 18.510 kvadrata, u delu između priobalnog pojasa šuma i pristupne saobraćajnice. Za stanovanje, odnosno objekte stanovanja, se projektuje bruto razvijena građevinska površina od 7.400 kvadrata.

Kako se navodi u elaboratu,  planira se da porodične kuće budu okružene  uređenim zelenim i slobodnim površinama na kojima se dozvoljava: ekstenzivna proizvodnja hrane (bez upotrebe veštački sintetizovanih materija)  formiranje baštenskih kolonija, uzgajanje vinograda i različitih biljnih vrsta, izgradnja sportskih terena sa pratećim sadržajima (kućice za opremu, svlačionice, SPA).

Rani javni uvid obaviće se u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, 27. marta br. 43-45 (u suterenu) od 18. decembra 2023. godine do 3. januara 2024. godine, svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.