Vesti iz zemlje

02.06.2016. 16:10

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Počela Konferencija o izgradnji nacionalnih tela za zaštitu konkurencije

Komisija za zaštitu konkurencije je u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, uz tehničku podršku Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS) organizovala međunarodnu konferenciju „Institucionalna izgradnja nacionalnih tela za zaštitu konkurencije u Jugoistočnoj Evropi“.

Konferenciju su otvorili predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović, direktor EBRD –a za Srbiju Daniel Berg i Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima sa EU.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović naglasio je, da posle godina recesije , nacionalna tela za zaštitu konkurencije nemaju pravo na grešku, da moraju obezbediti spontano delovanje pravila konkurencije i reagovati samo u meri i na način da se to delovanje što efikasnije omogući za dobrobit privrede i potrošača.

„Verujem da je jedini odgovor upravo kroz izgradnju institucionalnih kapaciteta tela za zaštitu konkurencije, kako bi ona na osnovu ekonomskih parametara, delovala što objektivnije. Potrebna su nam nova znanja, alati i instrumenti za praćenje tržišta i procenu ponašanja njegovih učesnika. Važne su nam što relevantnije sektorske analize“, rekao je Obradović. 

On je kazao da veruje da postoji značajan prostor za unapređenje institucionalnih kapaciteta nacionalnih tela regiona.

„Razmena iskustava koja doprinose ujednačavanju prakse, a koja predstavlja neophodnost u vremenu povezanih tržišta i globalizacije, prezentacija novih alatki, procedura, kao i zakonskih rešenja biće, nesporno, onaj, neophodan korak dalje u borbi protiv sve suptilnijih pokušaja povreda konkurencije, čiji smo svi, gotovo svakodnevno, svedoci“, kazao je.

Direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg izrazio je podršku radu i funkciji nacionalnih tela za zaštitu konkurencije i istakao da je važno što u Srbiji postoji Komisija koja je sposobna da odgovori na izazove stvaranja ravnopravnih uslova za sve učesnike na tržištu. 

„Ovakvi skupovi su u tom smislu od suštinskog značaja, jer omogućavaju razmenu iskustava koja će unaprediti funkcionisanje svih tela u regionu SE Evrope. Ako je tržište regulisano, to je uslov za veći privredni rast i blagostanje stanovništva. Ako je veliki udeo sivog tržišta, veći su izgledi za rast kriminaliteta“, zaključio je Berg i dodao da EBRD i druge međunarodne institucije svesrdno pomažu unapređenje zakonske regulative kako bi se poboljšala investiciona klima.

U tom smislu, Srbija je, po mišljenju Berga, izuzetno uspešna, jer je usvajanje seta ekonomskih zakona omogućeno poboljšanje uslova za konkurentnost.

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević istakla je da Srbija neće imati većih problema u pregovorima u poglavlju 8, a koji se tiču konkurencije.

„Kada je u pitanju samo pitanje zaštite konkurencije pozicija Srbije, zahvaljujući kvalitetnom radu Komisije, neće imati nikakvih problema. Međutim, u okviru ovog poglavlja razmatra se i status državne pomoći. Tu će stvari biti mnogo složenije“, zaključila je Miščević.

Ona je konstatovala da je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije dobar primer funkcionisanja nezavisnog tela, iako su ta tela, uglavnom, bila nepoznanica za zemlje u tranziciji.

Na konferenciji su učestvovali ugledni panelisti dr Rasel Pitman iz Ministarstva pravde SAD, Lorenco Kjari iz Evropske banke za obnovu i razvoj, Gregor Langas iz Evropske komisije i još mnogi svetski i domaći stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici advokature kao i poslovne i akademske zajednice u Srbiji.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. OVA VLAST JE KAO UZOR U VODJENJU EKONOMSKE POLITIKE PRIMJENILA SAVJET CUVENE MARIJE ANTOANETE ,ZENE FRANCUSKOG KRALJA LUJA XVI. AKO NAROD NEMA HLJEBA NEKA JEDE KOLACE, PA GRADJANI SRBIJE TREBAJU BITI ZAHVALNI , JER AKO NE BUDE BRASNA ,ULJA,SECERA,MLIJEKA I MESA VOZACE SE BRZIM PRUGAMA 200 KM NA SAT I PODZEMNIM ZELJEZNICAMA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.