Vesti iz zemlje

19.08.2016. 10:04

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Počela rezervacija ulaznica za jubilarni 50 Bitef

Rezervacija ulaznica za jubilarni 50 Bitef već je počela. Ulaznice se mogu rezervisati do 30. avgusta putem mail adrese blagajna@bitef.rs i telefonom +381698992400. SVi zainteresovani rezervacijom ulaznice ostvaruju pravo na popust od 20%. 

Karte se mogu kupiti od 1. septembra na blagajni Bitef festivala u Pozorištu na Terazijama.

Podsetimo, jubilarni 50. Bitef održaće se od 24. septembra do 2. oktobra 2016. godine pod sloganom „Na leđima mahnitog bika“, na nekoliko različitih beogradskih lokacija. 

Kada se u prošlosti govorilo o Bitefu, često se napominjalo to da se radi o preseku novih međunarodnih pozorišnih tendencija. Aktuelnost i kritičko mišljenje su se podrazumevali. Ove godine, sam slogan upućuje na osnovnu tematsko-problemsku liniju festivala, a koja se svodi na katastrofu izbeglica, zatvaranje granica, podizanje zidova, evropski izolacionizam i neokolonijalni odnos zapadne prema drugim kulturama.

Berlinski Šaubine gostuje na 50. Bitefu sa predstavom Saosećanje. Istorija mitraljeza, u režiji Mila Raua. Ova predstava pomera fokus sa priče o aktuelnom trenutku i migrantskoj krizi na njene uzroke. Baveći se istraživanjem duha savremene Evrope, Milo Rau joj otvoreno pripisuje odgovornost za užase na afričkom kontinentu i širom sveta. Ta odgovornost je nastala kao posledica njenih imperijalističkih poriva, kapitalističkog sistema i sveprisutnog licemerja. Predstava će biti izvedena 27. septembra u Ateljeu 212 sa početkom u 19:30 časova.

Istom tom Evropom, bave se i Sebastijan Horvat i Milan Marković, autori predstave Nad grobom glupe Europe, Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke, motivisane Kležinom Hrvatskom rapsodijom. Za njih je današnja Evropa, nesvesna patnje davljenika koji isplivavaju na njenim obalama, već uveliko na putu ka samouništenju. Ova predstava, ujedno će i svečano zatvoriti jubilarni Bitef u Madlenijanumu,  02. oktobra u 19:30.

Jedna od predstava koja pripada ovoj tematsko-problemskoj liniji festivala je i čuveni bečki Burg teatar koji će izvesti predstavu Urnebesna tama, po drami Volframa Loca, a u režiji Dušana Davida Paržižeka, 26. septembra u 19:30 u Jugoslovnenskom dramskom pozorištu.  Ironinično i u isto vreme krajnje tužno, Loc u svom tekstu opisuje našu nesposobnost da razumemo nepoznato: grozote dalekog rata, tuđu kulturu, drugog čoveka, čak i same sebe.

U Domu Omladine Beograda, 27. septembra u 21:30, publika će imati prilike da pogleda predstavu Ambasador: nemačko-afrički komad sa pevanjem, autorskog tandema Gintersdorfer-Klasen, koja se bavi neokolonijalnim odnosom zapadne civilizacije prema afričkim društvima.

Ovogodišnja festivalska produkcija Sloboda je najskuplja kapitalistička reč, dramaturškinja Maje Pelević i Olge Dimitrijević suočava se sa (ne)mogućnošću da o nekoj drugoj zemlji, u ovom slučaju o Severnoj Koreji, govorimo van našeg kulturnog i političkog koda. Ovaj autorski projekat, biće izveden u Bitef teatru 28. septembra u 21:30, sa reprizim izvođenjem, 01. oktobra u istom terminu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.