Srbija

19.03.2024. 12:31

Autor: Nova ekonomija

Počeo treći ciklus konkursa za održive gradove „Ekoopština“

Jovan Gojković

Srbija

19.03.2024. 12:31

Počeo je treći ciklus konkursa za održive gradove „Ekoopština“ koji je zamišljen kao platforma za razgovore i razmenu iskustava između lokalnih samouprava, kompanija i institucija u oblasti borbe protiv klimatskih promena, saopštila je Francuska ambasada u Beogradu.

Naime, projekat „Ekoopština“ osmišljen je sa željom da gradovima i opštinama pruži podrška kako bi u potpunosti odigrali svoju ulogu u ekološkoj tranziciji u Francuskoj i Srbiji.

Kako je saopšteno, prethodna dva izdanja ovog programa omogućila su da predstavnici šesnaest gradova i opština iz Srbije posete Pariz, Lil, Nicu, Klermon Feran i Lans i obiđu postrojenja i fabrike za preradu otpada i prečišćavanje vode, pilot projekte i gradske kvartove građene uz primenu principa energetske efikasnosti, kao i gradove lidere u održivoj urbanoj mobilnosti.

Ekoopština će nagraditi po jednu srpsku opštinu i po jedan grad u kategorijama upravljanje otpadom, upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada i održiva urbana mobilnost.

Pobednike će birati žiri, a opštine i gradovi mogu da se prijave popunjavanjem upitnika koji su dostupni na sajtu www.ekoopstina.rs do 7. jula ove godine.

Konkurs je otvoren za sve srpske gradove i opštine sa manje i više od 40.000 stanovnika u 4 kategorije (održivo upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi) na kojem će biti nagrađeno ukupno osam srpskih opština koje će biti pozvane na studijska putovanja u Francusku.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar podsetio je da se program „Ekoopština“ obraća lokalnim zajednicama, ali i mladim generacijama i njihovim profesorima u okviru razvijanja ekološke i i građanske svesti.

„Povodom Međunarodnog dana recikliranja, neophodno je podsetiti da je borba protiv klimatskih promena i zaštita planete Zemlje misija svih i hitnost koja se mora rešiti“, naglasio je Košar.

U protekle dve godine, više od 100 gradova je učestvovalo na konkursu, skoro 700 službenika i izabranih predstavnika je učestvovalo na seminarima, a nekoliko stotina dece je učestvovalo i predstavilo svoje projekte.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Srbije Sandra Dokić naglasila je značaj investicije od skoro pet milijardi evra u vidu donacija, vaučera i kredita Evropske unije i drugih partnera koji su omogućili razvoj lokalnih zajednica.

„Među vidljivim rezultatima, pomenuto je da je skoro 35 gradova uspostavilo planove upravljanja vodom i izgradilo devet centara za tretman otpada širom teritorije Srbije“, rekla je ona.

Kako je rekla, inicijativa „Ekoopština″ pruža lokalnim zajednicama priliku da budu u kontaktu sa stručnjacima iz inostranstva i razmene svoja iskustva.

Lanac restorana „Asia Fast Food“ i zvanično ide u stečaj

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.