Vesti iz zemlje

09.12.2013. 10:06

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Počeo za radom Komitet za finansijsku stabilnost

U NBS održana je konstitutivna sednica Komiteta za finansijsku stabilnost, koji treba da doprinese jačanju i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema u Srbiji.
Komitet će delovati kao savetodavno telo sa zadatkom da razmatra i ocenjuje sva pitanja i moguće mere koje treba preduzeti radi održavanja stabilnosti finansijskog sistema i koordiniraće sve ključne subjekte u tom procesu, saopštilo je Ministarstvo finansija.
Komitet za finansijsku stabilnost osnovali su Vlada Srbije, Narodna banka Srbije, Agencija za osiguranje depozita i Komisija za hartije od vrednosti. 
Sporazum o formiranju ovog koordinacionog i savetodavnog tela koje treba da unapredi i ojača međusobnu saradnju ovih institucija potpisali su guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Lazar Krstić, direktor Agencije za osiguranje depozita Zoran Obradović i predsednik Komisije za hartije od vrednosti Zoran Ćirović. 
„Imajući u vidu da je finansijska stabilnost preduslov za ekonomski razvoj koji stvara održive pretpostavke za rast bruto domaćeg proizvoda i smanjenje nezaposlenosti, kao i da efekti globalne finansijske krize i dalje u značajnoj meri utiču na razvoj naše ekonomije, formiranje ovog posebnog međuinstitucionalnog tela za finansijsku stabilnost treba da doprinese jačanju i očuvanju stabilnosti finansijskog sistema u Srbiji“, navodi se u saopštenju. 
Usklađivanje politika i mera i blagovremena i efikasnija razmena podataka i informacija u oblasti finansijske stabilnosti doprineće kvalitetnijem praćenju i oceni sistemskih rizika, jačanju otpornosti finansijskog sistema u kriznim situacijama i preduzimanju pravovremenih i adekvatnih mera radi sprečavanja negativnih posledica u finansijskom sektoru i privredi. 
Članovi Komiteta za finansijsku stabilnost su guverner NBS, ministar finansija, direktor Agencije za osiguranje depozita, predsednik Komisije za hartije od vrednosti, direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, državni sekretar u Ministarstvu finansija, viceguverner NBS zadužen za finansijsku stabilnost, kao i generalni direktor Sektora za kontrolu poslovanja banaka u NBS. 
Radom i sednicama Komiteta, koji će se sastajati najmanje jednom u tri meseca, predsedava guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.