Srbija

01.06.2023. 13:06

Autor: Mateja Agatonovic

Pokrenuta mreža kompanija „Za izbeglice“

Poziv privatnom sektoru da podrži izbeglice u Srbiji

UNHCR Serbia

Srbija

01.06.2023. 13:06

Mreža privatnih kompanija „Za izbeglice“, usmerena na pružanja podrške integraciji izbeglica i poboljšanju njihovih životnih uslova u Srbiji, predstavljena je danas na konferenciji „Uloga privatnog sektora u integraciji izbeglica“.

Inicijativu su pokrenuli Agencija UN za izbeglice (UNHCR) u Srbiji i IKEA Srbija, a članstvo u mreži potpisalo je osam kompanija i poslovnih asocijacija, među kojim su neki od najvećih poslodavaca u Srbiji.

Među njima su ključni akteri u maloprodajnoj, turističko-ugostiteljskoj i drugim industrijama, kao i sektorima koji pružaju usluge izgradnje kapaciteta i biznis konsaltinga.

Članice mreže imaju mogućnost da izbeglice podrže na jedan ili više načina: zapošljavanjem i stažiranjem, edukacijama, donacijama proizvoda, pružanjem stručne podrške, javnim komunikacijama, kao i podrškom projektima koji pomažu prisilno raseljenima.

Sve kompanije zainteresovane da se priključe inicijativi „Za izbeglice“ više informacija o mreži i načinu pridruživanja mogu saznati na zvaničnom sajtu UNHCR-a u Srbiji.

„Ljudi koji su bili primorani da napuste svoje zemlje i koji život iz početka počinju u Srbiji zaslužuju podršku čitavog društva. Privatni sektor može da pruži važan doprinos izgradnji boljih života izbeglica, ali i izbeglice mogu da podrže privatni sektor – svojim veštinama, talentima, raznovrsnim znanjima i iskustvima“, istakao je Sufijan Ađali, šef Predstavništva UNHCR-a u Srbiji.

U najvećoj meri, izbeglice koje su zaštitu dobile u Srbiji dolaze iz Ukrajine, Libije, Sirije, Avganistana, Irana, kao i sa Kube.

I izbeglice i tražioci azila u Srbiji imaju, između ostalih, prava na obrazovanje i zaposlenje.

„Sadašnji narativ oko izbeglica često se zasniva na strahu od nepoznatog zbog čega, uz pomoć naših partnera iz organizacije UNHCR, želimo da promenimo ovu percepciju. Pokretanjem inicijative ‘Sticanje veština za zapošljavanje’pre tri godine, organizovali smo niz aktivnosti čija je svrha inkluzija izbeglica na tržište rada i prilika za njih da steknu veštine i dragoceno radno i životno iskustvo. Do sada smo kroz projekat organizovali plaćenu tromesečnu praksu za 28 ljudi, od čega smo zaposlili njih 16“, rekao je Nikola Simonović, rukovodilac ovog projekta u kompaniji IKEA.

Prema podacima UNHCR-a, u Srbiji, kao najhitnije potrebe izbeglice i tražioci azila u našoj zemlji navode dostojanstveno zaposlenje (38 procenata), lekarske usluge (25 odsto), kao i adekvatniji ili povoljniji smeštaj (22 procenta).

Odeća je najhitnija potreba za tri odsto njih, isto koliko i hrana, bankarske usluge, oprema za pokretanje posla i pasoš.

Više od trećine ispitanika je navelo da im je kvalitet života poboljšan u proteklih godinu dana, dok je nešto više od polovine navelo da je ostao isti.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.