Srbija

24.09.2023. 13:00

Nova ekonomija, Saopštenje

Autor: Čedomir Savković

Pokrenuta peticija protiv urbanizacije Ribničkog jezera na Zlatiboru

Ribničko jezero služi za dobijanje pijeće vode

Foto: Nova ekonomija/Čedomir Savković/Vrh Čigota na Zlatiboru

Srbija

24.09.2023. 13:00

Organizacija Kreni-promeni pokrenula je peticiju „Stop zlatiborizaciji pijaće vode“ kojom se od nadležnih institucija traži zaštita Ribničkog jezera na Zlatiboru. Jedan od razloga je nedavna odluka Opštine Čajetina da postavlja ploveće objekte i dokove na tom jezeru koje služi za dobijanje pijaće vode.

„Planirana urbanizacija Ribničkog jezera – jedinog rezervoara pijaće vode na Zlatiboru, preti da u potpunosti ostavi bez pijaće vode sve stanovnike i goste Zlatibora, Čajetine i okolnih sela!“, piše u tekstu peticije.

Kako se objašnjava u tekstu peticije, Skupština Opštine Čajetina na nedavno održanoj sednici je odobrila zahtev za postavljanje „plovećih objekata i dokova“ na jezeru, čime se praktično započinje njegova urbanizacija i stavljanje u turističke svrhe.

Sa druge strane, kako tvrde u Kreni-promeni, nema nikakve obezbeđene alternative u vezi sa vodosnabdevanjem žitelja Opštine Čajetina.

Meštani Zlatibora ne dobijaju ništa od novih gondola

„Ovu peticiju treba da potpišu svi jer se na Zlatiboru već decenijama prirodni resursi nenamenski i neodrživo troše, a pravljenjem turističkih sadržaja u ovom delu netaknute prirode i pre svega nezonirane zone Parka prirode Zlatibor, direktno bi se uticalo na ispravnost i kvalilet vode za piće“.

Ovo pitanje nije samo lokalnog karaktera iako je nama goruće, već treba da shvatimo da svi imamo pravo na čistu i ispravnu pijaću vodu i da nam to niko ne može oduzeti, dodaje se u peticiji.

Urbanizacija okoline Ribničkog jezera je ranije najavljena od strane predsednika Opoštine Čajetina, Milana Stamatovića. On je naglašavao kako je plan te lokalne samouprave da se u blizini Ribničkog jezera gradi luksuzni kompleks „Zlatni grad“.

Jezero bi se prema njegovim rečima koristilo u komercijalne svrhe, a za vodosnabdevanje bi služio izvor Sušička vrela, koji se nalazi između sela Tripkova i Kačer.

Sušička vrema su se nekoliko godina koristila za vodnosnabdevanje Užica, koje je početkom 2014. godine ostalo bez pijaće vode sa jezera Vrutci, koje je tada ali i kasnijih godina ugroženo cvetanjem algi, cijanobakterija, kao i nelegalnom gradnjom.

„Ne mogu sa sigurnošću reći kada će vodosnabdevanje biti sa Sušičkih vrela jer se tek izrađuje projektna dokumentacija. A kojom dinamikom će teći radovi zavisi ne samo od tehničke operative, vremenskih uslova i nekih nepredviđenih poslova koji se jave tokom izvođenja ovako krupnih građevinskih radova“, rekao je sredinom avgusta 2023.  direktor Javno komunalnog preduzeća Vodovod Zlatibor Čajetina, Milomir Tucović, a preneo portal Radio Luna iz Užica.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.