Pola novca na medijskom konkursu firmama povezanim sa Studijom B

Foto: Pixnio

Više od polovine novca dodeljenog na gradskom konkursu za sufinansiranje medija za 2021. godinu Beograd je dodelio Studiju B i firmama povezanim sa ovom kućom, otkriva Pištaljka.

Ove godine, grad Beograd je za sufinansiranje medijskih projekata rasporedio 80,645 miliona dinara, od čega je direktno Studiju B pripalo 17,72 miliona dinara.

Još 23.580.000 dinara dobilo je šest privatnih produkcija za koje je Pištaljka ranije dokazala da su povezane sa Studiom B. U pitanju su "Brender", "Zofin", "Irik", "Video calibration", "VI production" i udruženje "Humani tim".

Studio B je, zajedno sa povezanim firmama, u proteklih šest godina na gradskim konkursima dobio ukupno 215.175.000 dinara.

Kako je Pištaljka ranije izveštavala, neke od povezanih firmi sa Studiom B osnivane su neposredno pre, a neke čak i po raspisivanju medijskih konkursa na kojima su dobijale novac, a u svojim budžetima, kao što je to bio slučaj 2016. godine, čak su navodile da će dodeljeni novac trošiti na plaćanja ovoj medijskoj kući.

Među dobitnicima se nalaze uglavnom mediji koji su i ranijih godina dobijali sredstva, a najveće iznose i ove godine dobili su tabloidi bliski vlasti. Osim lista Alo, Beograđani će sufinansirati i dva projekta Informera koji je preko firme "Insajder tim“ i firme-ćerke "Info IT medija“ na konkursu dobio 5.500.000 dinara. 

Medijska kuća "Adrija medija grup“, izdavač novina Kurir, ali i brojnih drugih izdanja i njena firma "Adria medija magazin“ dobile su za jedan dva projekta ukupno 4,5 miliona dinara.

Projekat televizije Hepi "Posle ručka u Beogradu" podržan je sa 2,5 miliona dinara, a sportska televizija SOS kanal plus dobila je 3.900.000 dinara za projekat "Jesam dete, ali sam šampion". 

Vlasnik televizije SOS kanal plus je Radoica Milosavljević, Kruševljanin koji je postao interesantan za javnost kada je u procesu privatizacije kupio više lokalnih medija. 

U njegovom vlasništvu se nalaze se Radio televizija Kruševac, televizije Pirot, Bačka Palanka, Brus, Pančevo, Požega, Leskovac, televizija Caribrod iz Dimitrovgrada, kanal M iz Paraćina i TV Cink iz Novog Kneževca. 

Istraživački portal CINS pisao je da je Milosavljević jedan od 27 članova konzorcijuma koji je Srpskoj naprednoj stranci poklonio prostorije na Novom Beogradu u zgradi Starog Merkatora.

Među skupim projektima koje će grad novčano pomoći je i "Beograd grad istoka i zapada" Glasa nacije. Za ovaj projekat grad je dodelio 3 miliona dinara. 

Pištaljka je ranije objavila da je vlasnik firme "Glas nacije“ Milovan Jokanović nepoznat javnosti, ali da je firma osnovana u aprilu 2018. godine i da je registracionu prijavu za tu firmu podneo je advokat Igor Isailović, koji je ranije bio zastupnik Siniše Malog a sa predsednicom Vlade Anom Brnabić bio suvlasnik firme "Energy & Innovation“, koja je sada u likvidaciji.

Novu ekonomiju možete pratiti na mrežama:

pošaljite komentar

Nema komentara