Vesti iz zemlje

12.10.2018. 10:26

Tanjug

Autor: Delegacija NBS na Baliju sa predstavnicima SB i MMF-a

Politička stabilnost važan stub finansijske stabilnosti

Delegacija NBS na Baliju sa predstavnicima SB i MMF-a

Politička stabilnost u Srbiji je bila važan stub ukupne makroekonomske i finansijske stabilnosti zemlje i stvaranja osnova njenog održivog rasta.

To je zajednička ocena sa sastanka predstavnika Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, održanog u Indoneziji. Delegacija Srbije, koju predvodi guverner NBS Jorgovanka Tabaković, sastala se u okviru Godišnje skupštine MMF i Grupe Svetske banke sa izvršnim direktorom MMF-a Tao Žangom, kog je upoznala sa rezultatima koji su ostvareni u prethodnom periodu.

Na sastanku su, kako je saopšteno iz NBS, analizirana aktuelna makroekonomska kretanja u Srbiji, kao i sprovođenje novog ekonomskog programa podržanog Instrumentom za koordinaciju politike.

Delegacija Srbije istakla je da je prethodni period obeležen rezultatima na planu jačanja makroekonomske stabilnosti i izgleda domaće ekonomije, u uslovima sprovođenja strukturnih reformi, kao i pune koordinacije monetarne i fiskalne politike.

O tome svedoči i rast BDP-a od 4,9 odsto međugodišnje u prvoj polovini godine, koji je podržan snažnim rastom investicija, kako privatnih, tako i državnih.

Povoljni izgledi domaće ekonomije rezultiraju i visokom zainteresovanošću investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrdjuju postignuti rezultati na unapredjenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti.

Inflacija je očuvana na niskom nivou, premija rizika Srbije je na najnižim nivoima, a povoljan je i kreditni rejting zemlje.

Diskutovalo se detaljno i o rezultatima na planu fiskalne stabilizacije, koji su omogućili da pad javnog duga bude znatno brži od očekivanog. Konstatovano je i da sve zajedno predstavlja najbolju garanciju da će se rast zaposlenosti i standarda naših gradjana nastaviti i u narednom periodu.

U oblasti reformi finansijskog sektora, istaknut je pad učešća problematičnih kredita u ukupnim kreditima na 6,5 procenata, čime je nivo tih kredita smanjen za preko dve trećine u odnosu na period kada je Strategija počela da se implementira.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.