Srbija

12.02.2024. 17:08

Nova ekonomija

Autor: Čedomir Savković

Poljoprivrednici nezadovoljni najnovijim sastankom s državom

Foto: Pixabay

Srbija

12.02.2024. 17:08

Predstavnici udruženja poljoprivrednika uglavnom nisu zadovoljni najnovijim razgovorom sa Ministarstvom poljoprivrede. Kako navode, dobili su obećanje da će biti rešeno pitanje kredita koje su tražili, ali nisu zadovoljni predlozima za otplatu dugova PIO fondu, kao i stavljanjem registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u pasivan status.

„Mi smo tražili da se svakom poljoprivredniku da rok od 30 dana upozorenja, pre nego što se poljoprivredno gazdinstvo stavi u pasivan status. Na to nismo dobili odobrenje, ministarka je za sada navela da ima oko 600 rešenja za pasivan status (poljoprivrednih gazdinstava)“, kaže za Novu ekonomiju Dragan Bogojević iz udruženja poljoprivrednika „Novoseljenski paori“ iz Banatskog Novog Sela.

STAVLJANJE U PASIVAN STATUS

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva, pravilnikom o upisu u RPG (registrovano poljoprivredno gazdinstvo) bilo je i trenutno je propisano određivanje pasivnog statusa poljoprivrednom gazdinstvu koje je u zahtevu za upis ili u zahtevu za ostvarivanje prava na podsticaje prijavilo netačne podatke.

Kako se dodaje, taj status se određuje ako na obradivom poljoprivrednom zemljištu prijave obavljanje poljoprivredne proizvodnje koju u stvarnosti ne obavljaju, odnosno koja nije pod biljnim kulturama i koja se ne obrađuje (tzv. parlog).

„Za kredit smo se ‘prilično’ dogovorili, to će biti rešeno, obećala je ministarka“, dodaje Bogojević.

Za dugovanja poljoprivrednih proizvođača prema PIO fondu, kako dodaje, tema razgovora bila je da se dužnici oslobode barem kamate, a da se za glavnicu odobri reprogram duga.

„Za sad ostaje da se vidi šta će biti s tim. Uglavnom, nismo zadovoljni sastankom“, kaže Bogojević.

On kaže i da za sada sa Ministarstvom nisu razgovarali o subvencijama.

PROBLEMI NA PUMPAMA

„Sve je izgledalo kao ping-pong, mi tražimo kredite, Tanasković kaže biće, mi tražimo da se ukine dnevno ograničenje na točenje 400 litara dizela, ona kaže ukinuto je, a ja sam prekJuče odbijen na pumpi kada sam hteo da kupim više da ne bih dolazio nekoliko puta“, rekao je posle sastanka za Betu Miroslav Matković, predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice.

Sagovornik našeg portala napominje da je zapravo tema razgovora najviše bila E-agrar jer ima mnogo domaćinstava čiji vlasnici imaju preko 65 godina i da se ne snalaze dobro sa tom aplikacijom.

„Bilo je reči da se njima izađe u susret, međutim taj E-agrar za sada ne funkcioniše onako kako su i oni, a i kako smo mi želeli. PIO i E-agrar su ključna pitanja. Očekujemo još sastanaka“, objašnjava predstavnik udruženja Novoseljanski paori.

Ministarstvo poljoprivrede saopštilo je nakon sastanka sa poljoprivrednicima da Uprava za agrarna plaćanja ni jedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status, a da već izdata rešenja za pasivan status nisu konačna i da je dozvoljena žalba u zakonom propisanom roku.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da će svaki slučaj biti posebno preispitan i da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donete konačne odluke o stavljanju u pasivan status gazdinstava.

„Tanasković je ponovila da će u pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje. Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke“, dodaje se u saopštenju.

KAMATE NEPRIHVATLJIVE

„Država je nametnula poljoprirednicima obavezno penzijsko osiguranje i tolerisala godinama dug, ali je zaračunavala kamate i sada nudi da pola kamata otpiše, a da se ostatak duga plati kroz reprogram. To verovatno niko neće prihvatiti jer objektivno ne može da plati ni osnovni dug, a kamoli sa kamatom“, rekao je za Betu nakon sastanka Nedeljko Savić iz Udruženja poljoprivrednika „Stig“.

Dodao je da je kamata na dug od 1,2 miliona dinara 800.000 dinara i da poljoprivrednik koji nije mogao da plati 1,2 miliona, svakako neće moći da plati 1,6 miliona dinara.

Osim toga, u dug je, prema njegovim rečima, uračunat i neplaćeni doprinos za zdravstveno osiguranje, iako je poljoprivrednicima koji ga nisu platili bilo ukinuto pravo besplatnog lečenja.

DUGOVI PIO FONDU

„Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje za dugove PIO fondu trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom biće otpisan deo kamate“, dodaje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

KREDITNA PODRŠKA

U vezi sa kreditnom podrškom za poljoprivrednike rečeno je da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara.

„Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i komercijalnih banaka, a očekuje se da će taj postupak biti okončan u narednim danima“, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Za te namene ove godine u budžetu je opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva za tu vrstu kredita biće 15. oktobar 2024. godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.