Srbija

05.04.2018. 11:39

B92

Autor: Nova Ekonomija

Poljoprivrednici u Vojvodini zainteresovani za korišćenje sredstava iz Mađarske

Srbija

05.04.2018. 11:39

Nastavlja se velika zainteresovanost među poljoprivrednicima u Vojvodini za korišćenje sredstava iz mađarske Fondacije „Propseritati”.

To je prethodnih dana bilo vidljivo na skupovima u Bačkoj Topoli, Kanjiži, Čoki, Novoj Crnji i drugim mestima, na kojima su predstavljani uslovi petog konkursnog kruga, u kome će je za raspodelu predviđeno 1,5 milijardi forinti, odnosno 570 miliona dinara, iz sredstava podrške obezbeđene od Vlade Mađarske, piše Agrosmart.

Izvršni direktor Fondacije „Prosperitati” Balint Juhas izjavio je da su očekivanja da na konkurs stigne oko 4.500 prijava, a da će se ukoliko broj projekata koji ispunjavaju uslove bude premašen, zatražiće se više sredstava. Rok za podnošenje prijava je do 15.juna.

„Ovom prilikom smo objavili osam konkursnih linija od kojih pet za poljoprivredne proizvođače koji će biti dobavljači onim integratorima koji upravo sada razvijaju kapacitete i prerađivati primarne poljoprivredne proizvode i obezbediti plasman tih proizvoda prvenstveno na inostranim tržištima. Ovim konkursima biće obuhvaćena poljoprivredna gazdinstva koja će i dalje razvijati proizvodnju žitarica, voća, povrća, meda i uzgoj svinja”, precizira Balint Juhas.

Juhas dodaje da su dve linije podrške namenjene za mogućnost prerade i plasmana lokalnih proizvoda, na osnovu uredbe na čijim donošenjima su insistirali državni sekretari i narodni poslanici Saveza vojvođanskih Mađara u republičkom parlamentu i resornim ministarstvima.

Na osnovu te uredbe, prema rečima Juhasa, sad je prilika da poljoprivredni proizvođači prerađuju određene primarne poljoprivredne proizvode i da ih plasiraju na lokalnom tržištu, tako da su obuhvaćena gazdinstva koja će razvijati preradu kao i zainteresovani za držanje maloprodajnih objekata za prodaju lokalnih proizvoda koji su nakon 1. januara ove godine za to registrovali firme. Oni mogu računati na dobijanje finansijske podrške za kupovinu osnovnih sredstava neophodnih za delatnost kojom će se baviti. Za korisnike ovih sredstava obavezno je da prođu i edukaciju.

Potencijalnim korisnicima predstavljaju se i preduzeća koja su dobila podršku Fondacije „Prosperitati” za ulaganja u proizvodne kapacitete da budu integratori proizvodnje u pojedinim oblastima I razvijaju saradnju sa gazdinstvima koja se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom. Takvu podršku dobilo je deset preduzeća integratora proizvodnje, od kojih su četiri firme sa područja kanjiške opštine.

Na području kanjiške opštine ove firme realizuju više investicija za integratore proizvodnje, poput onih u firmama „Geneza” i „Tisakoop” u Kanjiži, „Telek paprika” u Martonošu i „Kontakt” u Adorjanu. Vrednost tih ulaganja je oko 13,5 miliona evra, računajući sredstva Fondacije „Prosperitati”, bankarske kredite i sredstva tih firmi.

Nama ovo ulaganje prvenstveno će značiti 40 posto povećanje kapaciteta, što povlači sa sobom uključenje novih poljoprivrednih proizvođača, da bismo mogli obezbediti dovoljnu količinu kvalitetnih sirovinu za preradu. U prošloj godini u našim pogonima proizvodnja je iznosila 2.000 tona od čega 85 posto plasiramo na inostrano tržište, kaže direktor DOO „Telek paprika” iz Martonoša Ištvan Buš, precizirajući da je vrednost investicije za proširenje kapaciteta 5,5 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.