Srbija

27.06.2024. 09:16

PRO Sopštenje

Autor: Nova Ekonomija

Polovina građana smatra da lokalne vlasti vode računa o građanima

Pixabay

Srbija

27.06.2024. 09:16

U prethodne četiri godine porastao je procenat građana zadovoljnih uslugama koje pružaju lokalne samouprave i sada polovina anketiranih smatra da lokalne vlasti u Srbiji vode računa o građanima i pružaju usluge koje su adekvatne njihovim potrebama, navodi se u istraživanju javnog mnjenja.

Ovo je jedan od nalaza istraživanja javnog mnjenja „Zadovoljstvo građana kvalitetom života u lokalnoj zajednici i uslugama lokalnih samouprava” koje je u okviru programa “PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu” uz podršku Vlade Švajcarske, sproveo CeSID na reprezentativnom uzorku od 11.461 punoletnih građana u 50 gradova i opština širom Srbije.

U poređenju sa prethodnim ciklusima istraživanja, beleži se rast zadovoljstva građana kvalitetom života u lokalnim zajednicama.

Naime, 2019. godine, 25 odsto građana ocenilo je kvalitet života kao dobar, dok je ove godine taj procenat porastao na 33 odsto.

Procenat građana koji smatraju da žive osrednje ostao je gotovo isti, dok je procenat onih koji ocenjuju kvalitet života kao podnošljiv blago opao za dva odsto.

Građani su najzadovoljniji dostupnošću mesta za kupovinu (69 odsto), stanjem na pijacama, kvalitetom obrazovnih institucija, dostupnošću sportskih i rekreativnih objekata i bezbednošću.

Međutim, 45 odsto ispitanika je izrazilo nezadovoljstvo dostupnošću parking mesta, nešto manje prema stanju u urbanizmu, jednakošću u ostvarivanju prava i omladinskoj politici.

U protekle dve godine, 72 odsto građana koristilo je usluge lokalne samouprave, pri čemu je najviši stepen zadovoljstva izražen prema radu službe opšte uprave.

Povećan je i procenat građana na 21 odsto, koji su koristili eUsluge, kao što su: eUprava, eAgrar, ePorez i eKatastar.

Čak 73 odsto građana smatra da bi trebalo da budu više uključeni u donošenje odluka koje se tiču njihovog života u ulici ili kraju gde žive, a više od polovine anketiranih bi želelo da bude bolje informisano o događanjima u opštini ili gradu kao i o trošenju javnih sredstava.

U odnosu na prethodno istraživanje, nalazi su nešto lošiji u oceni efikasnosti rada lokalne samouprave, jer svaki peti ispitanik smatra da je potrebno više vremena za obavljanje administrativnih poslova.

Poverenje u rad lokalnih institucija ostaje nisko, dok, sa druge strane, svaki drugi ispitanik smatra da lokalna samouprava ima stručno i profesionalno osoblje, a ocena ljubaznosti javnih službenika je takođe porasla.

Kada je reč o organizacijama civilnog društva, najveći procenat građana, 42 odsto, nije upoznato sa njihovim radom i navodi da nikad nije koristio neke od usluga koje pružaju ove organizacije.

Glavni izvori informisanja o radu lokalne samouprave su lokalne televizijske stanice sa 41 odsto građana i internet portali sa 38 odsto, dok većina građana smatra da su dovoljno informisani o radu lokalnih vlasti.

Istraživanje javnog mnjenja sprovedeno je u okviru programa „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ koji zajednički sprovode agencije Ujedinjenih nacija u Srbiji – UNOPS, UNICEF, UNFPA i UNEP, u saradnji sa Vladom Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Švajcarske. CeSID je isključivo odgovoran za sadržaj istraživanja i on ne predstavlja neophodno stavove Vlade Švajcarske i Vlade Srbije.

Više od polovine Srba veruje da će korupcija (za)uvek postojati

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.