Srbija

30.10.2023. 12:41

Itindustrija.com

Autor: Čedomir Savković

Polovina IT kompanija planira povećanje plata u 2024. godini

Foto: Pexels - Sora Shimazaki

Srbija

30.10.2023. 12:41

Oko 53 odsto IT kompanija koje posluju u Srbiji planira povećanje zarada od preko deset odsto u 2024. godini, navodi se istraživanju „Šta to radi programere“, koje su drugi put sprovele kompanije Osiguranik, Infostud, HelloWorld, Tim centar i Rezilient.

Kako se dodaje, ima i kompanija koje planiraju da zarade smanje ili ih ostave na istom nivou (ukupno 15 odsto), kao i kompanija koje planiraju da zarade podignu preko 10 odsto (28 odsto), pa čak i preko 20 odsto (tri odsto) u 2024. godini.

Portal IT Industrija navodi da je istraživanje obuhvatilo ključne rukovodioce iz 120 IT kompanija i 232 zaposlena iz preko 170 IT kompanija koje posluju u Srbiji.

Podaci su prikupljani tokom juna i jula 2023. godine, a fokusirali su se na četiri glavne teme: beneficije, rad na daljinu, „wellbeing“ podrška zaposlenih i HR trendovi. Istraživanje je deo većeg projekta koji je obuhvatio 407 kompanija iz 15 različitih industrija, kao i 2.500 zaposlenih.

Zaposleni imaju želju da provode više vremena remote (31 odsto), dok kompanije žele da ih vrate u kancelarije (41 odsto ispitanih).

Prema rezultatima istraživanja, najčešća beneficija koju IT kompanije nude svojim zaposlenima je mogućnost rada od kuće, koju ima 89 odsto programera, a što je manje nego prošle godine, kada je tu mogućnost imalo 95 odsto zaposlenih u IT sektoru.

Druga po redu beneficija je dobrovoljno zdravstveno osiguranje, koje ima 71 odsto zaposlenih, a treća je fleksibilno radno vreme, koje ima 66 odsto zaposlenih.

„Team building“ aktivnosti i plaćene edukacije i treninzi su takođe među top pet beneficija koje IT kompanije obezbeđuju svojim zaposlenima.

Programeri pretrpani poslovima koji ih ometaju u kodiranju

Budžet za beneficije su ove godine povećavale samo male IT kompanije, navodi se u izveštaju.

Istraživanje je takođe pokazalo da se čak 58 odsto rada u srpskoj IT industriji odvija remote, odnosno na daljinu.

Najviše remote rada ima u većim kompanijama, dok manje kompanije više preferiraju onsite rad.

Kada se uporede remote i onsite oblik rada prema ključnim pokazateljima zadovoljstva zaposlenih, kao što su angažovanost, balans privatnog i poslovnog života, povezanost sa kolegama i benefiti, najbolji rezultati se postižu u hibridnom modelu, koji kombinuje oba oblika rada, dodaje se u istraživanju.

Međutim, istraživanje je takođe ukazalo na nedostatak takozvane „wellbeing“ podrške zaposlenih u IT kompanijama.

Wellbeing podrazumeva spoj mentalnog, fizičkog, emocionalnog i socijalnog zdravlja, visok nivo životnog zadovoljstva i sposobnost upravljanja stresom.

Iako gotovo 80 odsto zaposlenih ima obezbeđen sistematski pregled, 39 odsto zaposlenih u IT kompanijama nema obezbeđen nijedan wellbeing program, a od onih koji imaju, najveći procenat (njih 32 odsto) ima obezbeđene fitnes aktivnosti (joga, teretana i drugi vidovi rekreakcije).

Oko 87 odsto zaposlenih je spremno da se prijavi za psihološko savetovanje ako bi im to kompanija to obezbedila.

Ivan Zvonimir Popović (Q agency): Programeri brže rade uz pomoć ChatGPT-a

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.