Vesti iz zemlje

21.11.2022. 11:58

Privredna komora Srbije

Autor: Nova ekonomija

Polovina privrednika povećalo cene gotovih proizvoda zbog troškova

Rast troškova proizvodnje je primorao polovinu privrednika da povećaju cene gotovih proizvoda i usluga u trećem kvartalu 2022. godine, pokazala je anketa Privredne komore Srbije (PKS) „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Republici Srbiji“.

Domaća privreda do kraja godine očekuje rast prometa i izvoza, stabilnu poslovnu klimu i zaposlenost, ali najveći izazovi sa kojima su kompanije suočene jesu veći troškovi nabavke energenata, sirovina i repromaterijala, kao i rast cena gotovih proizvoda.

Istraživanje je rađeno na uzorku od oreko 1.800 kompanija, a zabrinjava podatak da su troškovi proizvodnje povećani kod 81 odsto ispitanih kompanija, dok je 51 odsto anketiranih privrednika povećalo cene gotovih proizvoda ili usluga.

Ispitanici ističu da su niže cene resursa ključni faktor efikasnijeg poslovanja i iskorišćenosti kapaciteta.

U saopštenju PKS se navodi da oko 80 odsto anketiranih firmi očekuje da 2022. godinu završi sa istim ili većim prometom, stabilne izvozne aktivnosti očekuje 84 procenta anketiranih izvoznika, najviše u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i uslužnim delatnostima, dok 93 procenta ispitanika ne planira smanjenje broja radnika u četvrtom kvartalu.

Pretnju po ostvarivanje projektovanog privrednog rasta BDP između dva i tri odsto u tekućoj godini predstavljaju i poremećaji na strani ponude i tražnje kada je reč o osnovnim sirovinama i repromaterijalima koje naše kompanije koriste kao inpute u procesu proizvodnje.

Kao dodatni rizici izdvajaju se još: visoka inflacija, pooštravanje monetarnih uslova, geopolitički rizici, prekidi globalnih lanaca snabdevanja.

Ipak 76 odsto anketiranih kompanija je istaklo da raspolaže sa dovoljno finansihskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, dok je dve trećine njih u trećem kvartalu 2022. godine raspolagalo sa dovoljno sredstava za investicije.

APR: Najprofitabilnija u Srbiji je Zijin Mining iz Bora

 

Kompanije koje su učestvovale u anketi PKS, prema finansijskim izveštajima za ovu godinu ostvarile su ukupan poslovni prihod od 22,7 milijardi evra, a u septembru 2022. zapošljavale 287.000 radnika.

U trećem tromesečju ove godine realizovale su ukupno 8,6 milijardi evra izvoza, 84 odsto više nego u istom kvartalu 2021. godine i šest milijardi evra uvoza, što je 29 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.