Srbija

13.01.2023. 10:52

Saopštenje

Autor: Nova ekonomija

Ponovo radi sat na Geneks kuli, koja se prodaje po treći put

Geneks kula na Novom Beogradu Foto: Wikimedia - Fred Romero

Ponovo oglašena prodaja Geneks kule

Srbija

13.01.2023. 10:52

Sat na „Geneks kuli“, koja se naziva i Zapadna kapija Beograda, popravljen je posle mnogo godina, saopštio je Grad Beograd.

Na sajtu Grada Beograda objavljeno je da je gradonačelnik Beograda  Aleksandar Šapić tim povodom večeras obišao „Geneks kulu“ i naglasio da investicija nije bila velika, ali da ima simbolički značaj jer je 1980. godine, kada je kula izgrađena, predstavljala paradigmu razvoja i budućnosti Beograda.

„Možda mlađim generacijama ovaj sat ništa ne znači, ali mojoj generaciji i starijima budi sećanja. Kada bismo dolazili u Beograd, znak da smo ušli u naš grad bio bi da na njemu vidimo koliko je sati, stepeni i koji je dan. Bez obzira na to u čijem će vlasništvu biti „Geneks kula“, što je sada aktuelna tema, voleo bih da i mlađim generacijama ovaj sat bude simbol i prvo što će prepoznati po ulasku u Beograd“, rekao je Šapić.

ZGRADA GENEKSA PROGLAŠENA KULTURNIM DOBROM

Ovo remek-delo moderne arhitekture projektovao je arhitekta Mihajlo Mitrović, a čine ga dve povezane betonske kule, uz restoran na kružnom vrhu. Iznad mosta nalazi se digitalni časovnik, koji je takođe imao za cilj da naglasi futuristički pristup u projektovanju.

Na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, Vlada Srbije je pre oko godinu dana uvrstila objekat u registar kulturnih dobara Srbije.

Podsećamo početkom januara ove godine Geneks kula je ponovo oglašena na prodaju. Početna cena ovoga puta iznosi 834,7 miliona dinara, što je 75 odsto manje nego što je bila početna cena prilikom poslednjeg pokušaja prodaje.

Zapadna kapija Beograda nalazi se u ulici Narodnih heroja na Novom Beogradu.

Prvih 28 spratova poslovnog prostora (14.943 kvadrata) vode se kao posebni delovi, dok preostalih deset spratova (1.450) nisu upisani kao posebni delovi.

GENEKS KULA I DALJE „ODOLEVA“ PRIVATIZACIJI

Zgrada je u vlasništvu kompanije Generaleksport koja je u stečaju.

Javno nadmetanje je zakazano za 6. februar. Zainteresovani ponuđači za učešće u nadmetanju moraju da uplate depozit u visini početne cene.

Prodaja Geneks kule pokušana je već dva puta. Kula je prvi put oglašena na prodaju u maju 2022. godine, a naredni put u julu. U poslednjem pozivu početna cena bila je 1,46 milijardi dinara.

Arhitektura u Čileu: Izgled krova prati oblik morskih talasa

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.