Vesti iz zemlje

24.08.2023. 11:34

Saopštenje

Autor: Optipro Digital

Porast obima posla za neonatologe u Srbiji

Foto: Pexels

U Srbiji se svake godine prerano rodi približno 4.000 beba, što postavlja ozbiljan izazov za stručnjake u neonatologiji. Neki od ovih malih pacijenata provedu samo dve nedelje u medicinskim ustanovama, dok drugima je potreban znatno duži period oporavka, koji može trajati i do šest meseci ili čak godinu dana.

Prema podacima dostupnim nadležnim institucijama, procenat prevremenog rođenja u Srbiji se kreće između 6,4% i 6,8%, dok se globalno kreće od 5% do čak 18% u nekim zemljama. Glavni razlozi za prevremeno rođenje obuhvataju bolesti majke, poput hroničnih bolesti, dijabetesa, infekcija, kao i starosnu dob majke. Trudnice mlađe od 18 godina i starije od 35 godina su posebno izložene riziku.

Neonatologija, kao specijalistička grana pedijatrije, posvećuje se nezi, lečenju i proučavanju novorođenčadi i dece u prvom mesecu života. Neonatolozi su lekari sa specifičnim znanjem i veštinama, usredsređeni na pružanje najbolje medicinske nege najmlađima i najosetljivijima.

Najveći broj prevremeno rođenih beba u Srbiji se leči u Institutu za neonatologiju u Beogradu. Pored toga, odeljenja neonatologije postoje i u državnim domovima zdravlja i zdravstvenim centrima koji imaju porodilišta širom zemlje. U skorije vreme, i privatni domovi zdravlja otvaraju neonatološke ambulante.

Korisnici koji žele da saznaju koje zdravstvene ustanove imaju službu neonatologije mogu posetiti sajt Hipokratija. Sajt sadrži bazu podataka od oko 2.400 medicinskih ustanova iz cele zemlje. Pored pretrage po specijalizacijama, moguće je sortirati rezultate na osnovu lokacije, kao i na osnovu ocene koju su drugi pacijenti dali određenoj zdravstvenoj ustanovi.

Na sajtu Hipokratija korisnici mogu pronaći i sve neophodne podatke za zakazivanje pregleda u određenoj zdravstvenoj ustanovi, uključujući adresu, kontakt telefon, e-mail, i radno vreme. Uskoro će na sajtu biti dostupni i profili lekara koji rade u određenoj zdravstvenoj ustanovi, što će korisnicima olakšati odluku o izboru zdravstvene ustanove za lečenje njihovog novorođenčeta.

Čime se bavi neonatologija? 

Neonatologija je specijalizacija u pedijatriji koja se bavi zdravstvenom zaštitom novorođenčadi, naročito onih sa posebnim zdravstvenim izazovima, kao što su prevremeno rođene bebe ili bebe koje imaju bolesti i poteškoće u razvoju.

Kada je reč o prevremeno rođenim bebama, svaki dan proveden u materici je od vitalnog značaja za razvoj vitalnih organa. Organi kao što su srce, pluća, želudac, ili koža mogu biti nedovoljno razvijeni, što može uticati na normalno funkcionisanje deteta. Ovi mališani često imaju zdravstvene probleme koji su ozbiljniji i čije su posledice neizvesne.

Obuka neonatologa obuhvata širok spektar veština i znanja koji su od presudnog značaja za pružanje najbolje moguće nege novorođenčadi. Ovi lekari su obučeni za dijagnostikovanje i lečenje različitih bolesti i zdravstvenih problema koji mogu da se pojave kod novorođenčadi. Ovo može uključivati probleme sa disanjem, metaboličke poremećaje, kardiovaskularne probleme, neurološke komplikacije, i mnoge druge.

Osim lečenja bolesti, neonatolozi pružaju podršku i negu novorođenčadi koja su u teškom zdravstvenom stanju. Oni su stručnjaci za praćenje vitalnih znakova, sprovođenje terapija i prilagođavanje tretmana prema individualnim potrebama svakog deteta.

Neonatolozi često rade u timovima sa drugim zdravstvenim radnicima, uključujući medicinske sestre, terapeute, i druge specijaliste, kako bi obezbedili sveobuhvatnu negu novorođenčadi i dece u prvom mesecu života. Ova saradnja je ključna za celokupan razvoj i dobrobit malih pacijenata.

Kako Izgledaju Neonatološki Pregledi? 

Neonatološki pregledi uključuju različite dijagnostičke procedure, kao što je ultrazvuk centralnog nervnog sistema (CNS). Ova procedura omogućava lekarima da dobiju detaljan uvid u izgled, građu i veličinu različitih moždanih struktura kod novorođenčadi i odojčadi, posebno kod onih čija lobanja još nije potpuno formirana.

Ultrazvuk CNS-a se koristi iz različitih razloga. Kod prerano rođene dece, ovaj pregled se koristi za rano otkrivanje potencijalnih krvarenja ili oštećenja moždanog tkiva. Kod odojčadi, ovaj pregled može da pomogne u otkrivanju proširenja moždanih komora, moždanog krvarenja, oštećenja bele mase, urođenih mana mozga, infekcija ili tumora.

Važno je napomenuti da procedura ultrazvuka CNS-a nije neprijatna za dete i ne nosi nikakve rizike. Lekar jednostavno stavlja gel na površinu ultrazvučne sonde i postavlja je na detetovu glavu, tačnije na fontanele, gde kosti lobanje još nisu potpuno srasle.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.