Vesti iz zemlje

30.11.2022. 16:49

Nova ekonomija

Autor: Nova ekonomija

Poreska uprava: Potvrde i rešenja za PIB ubuduće samo elektronski

Foto: Nova ekonomija

papiri

Poreski obveznici će potvrde i rešenja o poreskom identifikacionom broju (PIB-u) od 1. decembra ove godine dobijati isključivo u elektronskoj formi, u poresko sanduče preko portala Poreske uprave, navodi se u saopštenju.

Poreskim obveznicima koji su, na svom profilu na portalu Poreske uprave, ostavili i svoje kontakt podatke – putem mejla ili telefona, biće dostavljeno i obaveštenje o dostavi potvrde ili rešenja.

Datumom uručenja smatraće se dan postavljanja rešenja u poresko sanduče, saopštila je Poreska uprava.

Poreski obveznici će, isključivo elektronski, ubuduće dobijati:

  • potvrdu o registraciji odnosno potvrdu o PIB-u na obrascu za novoosnovane poreske obveznike i obveznike koji su promenili podatke o nazivu i adresi (REG obrazac);
  • potvrdu o odjavi registracije iz jedinstvenog registra poreskih obveznika na obrascu PO;
  • rešenje o oduzimanju ili vraćanju PIB-a i
  • rešenje o odbijanju zahteva za vraćanje privremeno oduzetog PIB-a.

Poreska uprava: Onlajn kupovina uz fiskalni račun

Novi način dostave omogućava poreskim obveznicima, kako navodi Poreska uprava, brži uvid u razloge oduzimanja poreskog identifikacionog broja.

Procedura podnošenja zahteva za vraćanje PIB-a ostaje nepromenjena. Zahtev se podnosi nadležnoj ekspozituri Poreske uprave u papirnom obliku ili u elektronskoj formi putem mejla.

Poreska uprava podseća da je za pristup portalu Poreske uprave neophodno da poreski obveznik poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat sa čipom izdatim od strane jednog od sertifikacionih tela u Srbiji.

U slučaju da poreski obveznik ne poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat, može ovlastiti drugo lice, rezidenta Republike Srbije, podnošenjem PEP obrasca nadležnoj filijali Poreske uprave.

Ministarstvo finansija ipak spaja fiskalizaciju sa e-fakturama

Ukoliko ipak poseduje važeći kvalifikovani elektronski sertifikat, ovlašćenje za podnošenje poreske prijave elektronskim putem na PEP obrascu podnosi posredstvom elektronskog servisa Poreske uprave.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.