Srbija

19.05.2018. 10:27

N1

Autor: Nova Ekonomija

Poreska uprava povećala naplatu prihoda

Srbija

19.05.2018. 10:27

Poreska uprava Srbije naplatila je u prvom kvartalu 2018. godine 340,8 milijardi dinara javnih prihoda iz svoje nadležnosti, što je za 8,1 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, kazala je direktorka Poreske uprave Dragana Marković.

„Polako jača svest o potrebi plaćanja poreza. Na primer, izdavanje prostora za venčanja i slavlja je ranije išlo bez fiskalnih računa. Sada se to promenilo i imamo bolju naplatu. Mi preventivno sve poreske obveznike pozivamo da izmire obaveze, što je rezultiralo povećanim plaćanjem“, rekla je Marković za Magazin Biznis.

Ona je navela da od januara do aprila ove godine, broj podnetih krivičnih prijava zbog izbegavanja poreza nije veći nego u istom periodu prošle godine, ali da je iznos izbegnutog poreza na koji se odnose te prijave, od 4,1 milijardu dinara, veći za pet odsto.

„U prva četiri meseca ove godine Sektor poreske policije podneo je nadležnim tužilaštvima 540 krivičnih prijava protiv 667 lica za učinjenih 618 krivičnih dela. Prošle godine lišeno je slobode 116 lica“, kazala je Marković.

Najveću pretnju u oblasti poreskih krivičnih dela po njenim rečima predstavlja poslovanje preko fantomskih preduzeća, jer ona pomažu regularnim privrednim subjektima u izbegavanju plaćanja javnih prihoda.

„Upravo iz tog razloga, jedan od prioriteta u aktivnostima Poreske policije jeste otkrivanje i suzbijanje rada fantomskih i peračkih preduzeća. U periodu januar-april 2018. godine identifikovano je 56 ‘fantom’ i ‘peračkih’ preduzeća što je za 24 odsto više nego u istom periodu 2017. godine“, rekla je direktorka Poreske uprave.

Elektronsko izdavanje poreskih uverenja

Najavila je da će Poreska uprava uskoro, putem portala ePorezi, elektronski izdavati četiri vrste poreskih uverenja: o izmirenim ukupnim poreskim obavezama, o izmirenim obavezama za PDV, o izmirenim obavezama za zdravstveno osiguranje i o izmirenim obavezama po konkretnoj poreskoj prijavi.

„To je rezultat unapređenja elektronskih usluga koje je Poreska uprava realizovala sprovodeći petogodišnji plan reformi do 2020. godine“, kazala je Marković i dodala da će naredne dve i po godine biti mnogo vidljivije sve što se radi za građane.

Pogotovo će se, kako je istakla, videti pozitivni efekti toga što je Poreska uprava centralizovala rad i drastično smanjila broj filijala.

„Glavni ciljevi reforme Poreske uprave su da budemo efikasniji i efektivniji u poslu, da uspostavimo sistemska rešenja kako bismo povećali naplatu i da stvorimo modernu infrastrukturu i radno okruženje. Time ćemo i smanjiti troškove poreskim obveznicima“, rekla je Marković.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.