Vesti iz zemlje

17.10.2019. 20:25

Nova ekonomija

Autor: Nova Ekonomija

Poresku upravu tek čeka proknjižavanje na klik

Nakon smanjenja broja filijala, Poresku upravu tek čeka uvođenje savremenog IT sistema i reinženjering poslovnih procesa. 

Drugim rečima, ono na šta se knjigovođe i privrednici najviše žale, sporost u rešavanju predmeta koje traje nekad i godinama, tek dolazi na red. Zahtev za preknjižavanje poreza sa jednog na drugi račun, povraćaj ili otpis poreza su noćne more. A još gore iskustvo je žalba na neku odluku poreznika. 

To tek traje godinama, kažu knjigovođe. U najvećem broju slučajeva radi se o banalnim, jednostavnim predmetima, ali njih ima na hiljade upravo zbog lošeg sistema rada. Uz nedovoljno zaposlenih, dolazi do toga da je rešavanje nekog problema u Poreskoj upravi kao odlazak na robiju.

Takođe, zajedno sa informacionim sistemom planira se uvođenje i sistem za upravljanje evidencijama, odnosno prelazak sa papirne na elektronsku arhivu.

„Unapređenje osnovnih poslovnih funkcija je mera koja se sprovodi kontinuirano, tako da će biti aktuelna i u narednom periodu. Ova mera podrazumeva fokus na unapređenju i pojednostavljenju poslovnih procesa, zatim jačanje jedinstvenog postupanja na terenu i konstantno unapređenje usluga poreskim obveznicima”, kažu u PU. 

Instaliranje novog informacionog sistema i reinženjering procesa je razlog zašto je od Svetske banke uzet kredit od 52 miliona dolara, a takođe su i konsultanti ove institucije ušli u projekat reforme poreske administracije. Kako u PU navode, projekat Svetske banke obuhvata četiri komponente. 

Prva komponenta se odnosi na zakonski okvir i propise, usklađivanje poreskih zakona sa EU, što bi omogućilo kontrole zasnovane na proceni rizika. 

Druga komponenta se odnosi na upravljanje rizikom, što bi trebalo poreske kontrole da učini malobrojnijim ali efikasnijim, pošto bi softver trebalo na osnovu unetih podataka da izbaci kod kojih poreskih obveznika je veći rizik od utaje poreza. 

To bi ujedno trebalo i urednim platišama da skine poreske inspektore s vrata. Takođe, druga komponenta projekta bi trebalo da reši problem sporog odlučivanja po žalbama u poreskom postupku kao, i da poboljša registraciju poreskih obveznika.

U okviru treće komponente biće uvođenje savremenog informacionog sistema i rešavanje  značajnog broja nakupljenih papirnih dokumenata o poreskim obveznicima. Četvrta komponenta se odnosi na način upravljanja promenama kroz ispunjavanje standarda Svetske banke. 

PROČITAJTE JOŠ: GRAĐANI GLASAJU ODLASKOM IZ SRBIJE

Na kraju, rezultat bi trebalo da bude „organizacija koju karakteriše elektronsko poslovanje i organ uprave okrenut potrebama poreskih obveznika koji pruža najkvalitetnije usluge i opremljen je efikasnim mehanizmima za obezbeđenje poštovanja propisa zasnovanim na proceni mogućeg rizika, uz primenu IKT rešenja kojima se omogućava da Poreska uprava svoje ograničene resurse iskoristi na delotvoran način zadi optimizacije naplate javnih prihoda u korist Republike Srbije”, navodi se u pisanom odgovoru Poreske uprave.

ned slicica

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.